Hysterie na obou stranách připomíná mistrovství světa v hokeji s tím rozdílem, že společnost je rozdělena na dva týmy

Češi objevili nový sport: prezidentské volby

27. 1. 2018 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty
"Takového tě neznám! To nejsi ty! Jak můžeš v takovém okamžiku zpochybňovat integritu Jiřího Drahoše". "Vždyť Putin postupuje tempem 1000 kilometrů za rok". "Staneme se kolonií východu". Takové výroky jsem zaznamenal u jinak racionálně smýšlejících a vzdělaných lidí, kteří už někdy před prvním kolem začínali persvazivně ovlivňovat svém okolí v tom smyslu, že je nutné volit jistotu proti Zemanovi, aniž by dokázali dešifrovat, co to ta jistota vlastně je. Na straně příznivců Miloše Zemana se jakákoliv racionalita hledá jen těžko. Jak říká přítel z Ostravska, Zeman je šutr hozený Pražákům do okna. Zlomyslná radost nad tím, že když už na nás okázale serete, a to je fakt všech dosavadních českých vlád, včetně té, které předsedal Ostravák Topolánek, alespoň vám ukážeme, jak jste ve skutečnosti slabí. Češi našli v prezidentských volbách skutečné zalíbení. Teď si asi tři čtvrtiny národa okusují nehty nad rozhodnutím, které je v porovnání se sněmovními či obecními volbami druhořadé. Je to ale čitelné, jakkoliv jsou interpretace toho, co to znamená, zmatené a irelevantní. Tož Češi, do toho. A kdo jsou ti praví Češi vlastně?

Jak ukazují informace o volební účasti z prvního dne druhého kola voleb, stane se něco neobvyklého. Účast ve druhém kole může být o cca deset procent vyšší než v tom prvním. Logika voleb (úbytek kandidátů) by měla spíše procento snižovat. Jenže Češi to pochopili tak, že jde o jakýsi nový národní sport a je třeba zaujmout pozici a názor. Ve druhém kole se najde několik set tisíc lidí, kteří si to uvědomili až poté, co se dramaticky snížila možnost výběru na Zemana a Antizemana, v jehož roli nakonec podle předpokladů zůstal Jiří Drahoš.


Nejde skutečně o víc než o hlasování o Zemanovi. Je komické sledovat reakce lidí, kteří touží po tom, aby Miloš Zeman už nemohl z pozice prezidenta ovlivňovat veřejné mínění a všechno, co si lidé - více či méně zkresleně - myslí, že vlastně ovlivňuje. Hezky se to ukázalo po poslední debatě v ČT, kde - stiženi nedostatkem argumentů pro adoraci protikandidáta - strhla se pozornost k tomu, jak skvělá byla jinak naprosto průměrná moderátorka... 

Idiocie v kampani Miloše Zemana byla spektakulární zprávou o stavu české občanské společnosti. Pseudotéma, kterými se tato společnost užírá, v neschopnosti starat se o věci důležité a volit dle toho své politické představitele, odsuzuje nyní velkou část společnosti k trvalému očekávání ještě horších politických událostí než jsme doposud zažili. Znechucení, apatie a rezignace vytváří prostředí totálního rozkladu veřejného zájmu. Voliči Zemana volí ponejvíce z protestu a proto, že Zeman je sice lump, ale je náš a známe ho. Uff.

Vysoká volební účast by v konečném součtu měla přeci jen pomoci Antizemanovi. Úvaha je jednoduchá, přijdou všichni z kola prvního a tam v součtu, dle známých odhadů, nabere Antizeman náskok součtem převážné většiny hlasů pro další relativně úspěšné kandidáty. Lidé, kteří přijdou až ke kolu druhému, budou pravděpodobně rozděleni mezi oba, byť těžko odhadnout jak. Vyšší účast je v Praze i v Moravskoslezském kraji. Oba kandidáti dostanou něco navíc. Poměr by musel být zhruba 1:4 ve prospěch Zemana, aby při tomto modelu dokázal svého vyzyvatele porazit. Mohlo se ale v průběhu posledních 14 dnů stát, že Zeman přesvědčil nerozhodnuté a dokonce i ty, kteří už rozhodnuti byli. Nu, uvidíme zanedlouho. Po půl třetí zveřejní matematickou predikci výsledků na základě dosavadních součtů Median...

Edit: Ukazuje se, že lidé, kteří přišli až k druhému kolu, upřednostnili skutečně Miloše Zemana. Jiří Drahoš jako Antizeman nebyl dostatečně přesvědčivý. Česká republika zažije prodloužení politické a občanské agónie s odkladem možného ozdravení na neurčito. Lůza obklopující Miloše Zemana bude spěchat s tím, aby stihla exploatovat možnosti postavení, dokud Miloš Zeman bude zdravotně schopen zastávat úřad. Poté přijdou další volby, v nichž se strhne boj o zemanovským populismem orientované hlasy.

0
Vytisknout
9960

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2018