Začala - nad dlouhé uši svého současného vedení - zadlužená ČSSD plnit podmínky?

Babišovy Lidové noviny pomáhají odhalit Patočkovo "spiknutí"

16. 11. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous


Vyloučení Jakuba Patočky z ČSSD těsně po katastrofálních volbách, k jejichž zvratu nijak nepřispěla kniha Žlutý baron, jejímž je spoluautorem, s odůvodněním, že jde o jeho postoj k plánovanému přesunu brněnského nádraží, je důvěryhodný asi jako Trumpova nezlomná důvěra ve slova přítele Putina stran zasahování do americké předvolební kampaně. 


Kdo by to byl řekl, že budou zrovna noviny Andreje Babiše pomáhat ČSSD odkrýt klientelistické praktiky, které měly Patočkovi pomáhat ve financování Deníku Referendum. O účelových vazbách Patočky na ČSSD se vědělo už dříve, ovšem tato koordinovaná akce napovídá, že jde o proces, v němž pravděpodobně ČSSD plní zadání vítěze voleb. Aby ne, s takovými dluhy a takřka na politických márách...


Je to naprosto absurdní situace: Patočka, který je členem ČSSD, vydá těsně před volbami knihu, která velmi nesmlouvavě odhaluje nekalé a predátorské podnikatelské praktiky Andreje Babiše. Dlouhodobě se přitom zabývá tématem Babiš v Deníku Referendum, který založil a který také díky ČSSD financuje.

Co je smutné, to je klientelistické schéma, které Patočka k vydávání údajně nezávislého deníku používá. Napojení na zdroje ovládané za poslední vlády sociální demokracií, je toho smutným dokladem. Co je ovšem ještě smutnější, to je servilita ČSSD vůči Andreji Babišovi.

Tvrzení o tom, že Patočka byl vyloučen kvůli jeho snaze zabránit referendem v přesunu brněnského nádraží, je hloupé. K referendu došlo před třemi lety. Patočka je vyhozen ze strany, pro kterou zjevně mediálně pracoval "na Babišovi", těsně po volbách, v nichž Babiš s výraznou převahou zvítězil a ČSSD utrpěla zdrcující prohru, která drasticky navýšila její dluh. Pokud chce ČSSD uvažovat o nějaké budoucnosti, musí nyní řešit svou finanční situaci a tu není schopna vyřešit bez Babiše. 


Za daných okolností je opravdu pozoruhodné, že Patočku hned po Babišově volebním vítězství ČSSD vyloučila. Bude velmi zajímavé, co se bude s touto stranou dít dál a kam dál až se propadne. To můžeme sledovat podle toho, kdo ČSSD ovládne a jaká rozhodnutí bude strana dělat. Dá se s velkou pravděpodobností očekávat, že právě ČSSD bude vůči Babišovi velmi krotká a vstřícná. V současnosti se jedná o nesvéprávnou stranu a dokazuje to svým jednáním.

0
Vytisknout
11204

Diskuse

Obsah vydání | 21. 11. 2017