K 17. LISTOPADU:

Jednou z příčin frustrace je chudoba a nerovnost. Ale proč ta nenávist vůči druhým?

17. 11. 2017

čas čtení 3 minuty
Níže uvedený příspěvek zveřejnil jeden čtenář na Facebooku, pak ho zase vymazal. Myslím, že to ve zkratce vypovídá všechno o tom, proč lidé dnes v ČR volí populistické strany. Informace o tom, kolik si údajně vydělávají pracovníci firmy Amazon v Německu, je nepodložená. Nebere se také v úvahu, že v Německu jsou o hodně jiné ceny. Proč se však voliči nikdy nezasazovali o to, aby v ČR nebyly nízké platy? Proč byla jen jediná odborová demonstrace?

A hlavně: Proč zmíněný čtenář ve své chudobě nenávidí "barevné, přistěhovalce...", kteří jsou na tom ještě daleko hůř než on? Co je racionálním původem této nenávisti vůči jinakosti? Namísto toho, aby se zaměstnanci začali zasazovat o svá práva, i demonstracemi a stávkami, soustředí svou nenávist na nejslabší členy společnosti? ptá se Jan Čulík.

Něco málo k 17.11. Neměl jsem rád totalitní režim a již 21.8.1988 jsem byl na první větší demonstraci a v listopadu 1989 jsem cinkali klíči. To jsem si naivně myslel, že zbouráním železné opony se tady vše zlepší.

Netušil jsem tehdy, že tolik proklamovaná demokracie, o níž mluvili všichni tehdejší řečníci na náměstích, je vlastně kapitalismus, ve kterém silnější nemilosrdně požírá slabšího.

Václav Klaus tehdy řekl, že se musí narovnat deformované ceny, to se během pár let stalo, ceny máme stejné jako v Německu, ale nějak se "zapomnělo" narovnat ty deformované platy.



Před 2 roky jsem dělal u společnosti Amazon Dobrovíz, měli jsme stejné normy, stejnou produktivitu práce jako v Německu a plat 100,-- hrubého na hodinu - tj. cca 75,-- čistého. A v Německu mají ve firmě Amazon 10,5 Eura na hodinu, tj. cca 300,--. Obě země jsou v EU, děláme stejnou práci, ve stejné firmě a plat 3x nižší???
PROČ ???

Václav Havel kdysi řekl, že ve sjednocené Evropě nebudeme chudý příbuzný, hezká slova ale skutek utek.   V roce 1989 jsem měl v účtárně plat 2500,-- Kčs a za družstevní byt 3 + 1 jsem platil, včetně poplatků, 250,-- Kčs.

Dnes vydělávám okolo 13000,-- a za družstevní byt 2 + 1 zaplatíme téměř 10 000,--, kdybych zůstal sám, tak po zaplacení poplatků za byt, budu mít akorát na základní potraviny.

Všichni politici nás ji více než čtvrt století přesvědčují, že si musíme utáhnou opasky, že musíme šetřit, ale oni si žijí jak prasata v žitě a na ně úsporná opatření neplatí.......Z dnešní doby je mi nevolno. Poctivě pracující člověk je otrok.

Privilegováni jsou barevní přistěhovalci, feťáci, příslušníci sexuálních menšin. Selský rozum a spravedlnost, tak to se prostě dneska nenosí.

A ještě dodatek:

Jestli před rokem 1948 byla vládnoucí elita tak sebestředná a ješitná jako je dnes Kalousek, Kocáb, kníže blekota, Topolánek-Dalík, Bursík a Katka Jau Jau, Janička Nagyová-Nečasová, privatizační diletant Klaus či Sobotka a podnikatelé byli tací zloději jako je Bakala, Ritig, Babiš atd., tak se nedivím dělníkům, že udělali v únoru 1948 revoluci a tuto sebranku nacpali do uranových dolů.

0
Vytisknout
13334

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2017