Der Spiegel: Pražská zima. Problém Česka s extremismem

18. 11. 2017

čas čtení 3 minuty


Ještě v devadesátých letech reagovala Česká republika na rasismus a na vyvolávání nenávisti "vzbouřením slušných lidí". Země se změnila. Dnešní politikové se ucházejí o extremně pravicové strany jako o tvůrce vládní většiny, píše na serveru Spiegel Online Keno Verseck.

Článek se zabývá vlnou nenávisti vzniklou na sociálních sítích vůči fotografii prvňáčků z Teplic a útokem na černošského programátora v pražské tramvaji. V devadesátých letech a po roce 2000, připomíná list, zavraždili pravicoví extremisté několik Romů a Afričanů. Ale tehdy existoval v politice a  ve veřejné sféře široký protirasistický a protiextremistický konsensus a například skinheadská vražda súdánského studenta r. 1997 vyvolala vzbouření slušných lidí.



Tento konsensus dnes chybí, stěžují si mnozí komentátoři. "Dojde-li dnes v ČR k rasistickému útoku, politikové většinou mlčí anebo rasismus dokonce bagatelizují, protože 'takové věci se stávají'," říká Petr Honzejk.

List připomíná, že nejnovější rasistické útoky ostře odsoudili premiér Bohuslav Sobotka a ministr školství Stanislav Štech. Miloš Zeman sice útoky odsoudil jako chuligánské a rasistické násilí, ale dodal, že k takovým útokům občas dochází, bez ohledu na barvu kůže.

Nedlouho poté učinil se svými rasistickými výroky dostal Zeman  do titulků: Devadesát procent Romů odmítá pracovat, a jsou proto neintegrovatelní. Takové výroky nejsou výjimečné: v září například napsal na Facebooku sociální demokrat Karel Novotný, náměstek ministra pro ekonomické záležitosti, že Romové jsou jako medúzy: otravní a zbyteční.

Miroslav Mareš, výzkumník z Masarykovy univerzity, upozorňuje, že v ČR roste extremismus a proti establishmentové nálady už dlouho. "Existuje velká vlna rasistické agitace, zejména na internetu, a stále více Čechů si myslí, že se takto může vyjadřovat, říká Mareš. "Nejsou to jen pravicoví extremisté, ale také obyčejní občané."

Pravicoví extremisté také budou   brzo v parlamentě tvůrci většinové vlády. Jmenovaný šéf vlády Andrej Babiš o koalici vyjednává už tři týdny, ale protože demokratické strany zatím vládnout s Babišem odmítají, jedná nyní miliardář s ultrapravicovou SPD a komunisty.

Babiš dosud jejich přímou účast ve vládě vylučoval, ale mohli by podporovat Babišovu menšinovou vládu. Šéf strany SPD Tomio Okamura proto požaduje alespoň částečnou realizaci svého programu. Mimo jiné chce zakázat v  ČR islám, snížit určité sociální dávky, které dostávají především Romové, a uzavřít hranice před  uprchlíky. Okamura a Babiš se shodují alespoň v tomto posledním bodě  - silná ochrana hranic a protimigrační politika byla jedním z hlavních příslibů Babišovy kampaně.

"Babiš koketuje s extremisty," píší v poslední době česká média. Prezidenta Zemana to neznepokojuje. Nemá, jak říká, s koalicí ANO, SPD a komunistů "absolutně žádný problém".

Kompletní článek v němčině ZDE

0
Vytisknout
11978

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2017