Zimbabwe: Vzestup a pád Grace Mugabeové

22. 11. 2017

čas čtení 2 minuty
Když si prezident Robert Mugabe v srpnu 1996 uprostřed pompy a fanfár vyměňoval něžnosti s Grace Marufuovou, málokdo by hádal, že po dvou dekádách bude mít tato žena tak dramatický dopad na politické prostředí, napsala Hazel Ndebeleová.


Písařka v kanceláři prezidenta a kabinetu se vdala za Mugabeho s extravagantní ceremonií, což z ní udělalo první dámu. V posledních letech její vliv rostl, až se stala silou skrytou za trůnem.

Než armáda zajala Mugabeho a zatkla ministry spojené s Gracinou frakcí G40, stala se hlavním vlivovým činitelem politické kariéry svého manžela.

Vztah Grace s Mugabem údajně rozkvetl v čase, kdy prezidentova první žena Sally byla smrtelně nemocná a budoucí manželé spolu měli první dítě.

Kromě dcery Bony měli ti dva ještě další děti, dva problematické syny Roberta a Bellarminu Chatungu známé svým extravagantním životním stylem a oslavami.

První dáma je stejně extravagantní jako její děti - a dlouho je známa láskou k luxusním doplňkům, kvůli nimž získala přezdívku "Gucci Grace".

Kromě opulence proslula také vášní pro cestování, když doprovázela svého manžela do takřka každé země, kterou navštívil.

Kdysi se pravidelně vyskytovala v luxusním londýnském oděvním obchodě Harrods. Jeden čas požadovala, aby obchod zavřel pro ostatní zákazníky a mohla nakupovat v soukromí.

Počátkem roku 2002, před sankcemi EU na její rodinu a klienty, utratila při nákupu v Paříži 120 000 dolarů. Nedávno zaplatila za diamantový prsten 1,4 milionu dolarů.

S Grace Mugabeové se během let stala mocná politička a obchodnice, zatímco se sama považovala za filantropku.

První dáma vlastní mlékárnu, masivní dvoupatrovou budovu, sirotčinec a velké pozemky v oblasti Mazowe v centrálním Mashonalandu.

Grace a její rodina také vlastní více než 10 farem a patří k nové pozemkové šlechtě vzniklé z chaotické pozemkové reformy spuštěné počátkem století.

Grace se stala političkou na plný úvazek v roce 2014, když byla jmenována tajemnicí ženské organizace vládní strany ZANU-PF.

Předtím se vydala na turné "mezi lid", při němž očerňovala bývalou viceprezidentku Joice Mujuruovou, která podle ní chtěla sesadit manžela.

Pod vlivem Grace byla Mujuruová vyloučena ze strany spolu se stovkami svých spojenců, včetně tajemníka pro administrativu Didymuse Mutasy a mluvčí Joice Mujuruové.

Mugabe jmenoval viceprezidentem dlouholetého rivala Mujuruové, Emmersona Mnangagwu, ale Grace se pustila i do něj.

Právnička univerzity v Kentu Alex Magaisová tvrdí, že většina lidí v Zimbabwe považovala možnost vzniku mugabeovské dynastie za mimořádně odpornou.

"Možná že existovaly zbytkové sympatie k Mugabemu, ale mnohé odpuzovala Graceina politika. Libovala si ve veřejném ponižování. Mnozí se vyhlídky na její prezidentství obávali."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8981

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2017