Severokorejská krize: Putin varuje před planetární katastrofou

5. 9. 2017

čas čtení 1 minuta

Zatímco údajně Kim Jong-un se připravuje odpálit další raketu, ruský prezident zdůrazňuje, že jediným způsobem, jak vyřešit tento problém, je prostřednictvím rozhovorů

Ruský prezident Vladimír Putin varoval, že eskalace severoirské krize by mohla způsobit "planetární katastrofu" a obrovské ztráty na životech.



"Zintenzivňovat vojenskou hysterii za těchto podmínek je nesmyslné, je to slepá ulička," řekl Putin reportérům v Číně. "Mohlo by to vést k planetární katastrofě a k obrovským ztrátám na životech. Severokorejskou krizi nelze vyřešit jinak než mírovými rozhovory."

Putin se účastnil vrcholné schůzky skupiny Brics (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika). V poslední den schůzky v Xiamenu v Číně zdůraznil, že Rusko odsuzuje severokorejské provokace, ale dodal, že další sankce by byly zbytečné a neefektivní.

Zahraniční intervence v Iráku a v Libyi přesvědčili severokorejského předáka Kim Jong-una, že k přežití potřebuje jaderné zbraně, řekl Putin.

"Všichni si pamatujeme, co se stalo v Iráku se Saddámem Husajnem. Jeho děti byly usmrceny, myslím, že jeho vnuk byl zastřelen, celá země byla zničena a Saddám Husajn byl oběšen... Všichni víme, jak k tomu došlo a lidé v Severní Koreji si dobře pamatují, co se stalo v Iráku.

"Budou jíst trávu, ale protože se necítí bezpeční, svůj jaderný program nezastaví."

Jižní Korea odmítla vyloučit, že rozmístí na svém území americké taktické jaderné zbraně. To by mohlo vážně ohrozit pokusy snížit napětí. Pyongyang se připravuje k odpálení další interkontinentální balistické střely. Dosud Seoul odmítal rozmístit na svém území americké jaderné zbraně.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
8770

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2017