Čečenský předák Ramzan Kadyrov navzdory Moskvě protestuje proti vraždění muslimů rohingya

5. 9. 2017

čas čtení 1 minuta


Ramzan Kadyrov, šéf ruské drtivou většinu muslimské Čečenské republiky, zorganizoval pouliční demonstrace desetitisíců občanů proti násilí páchaném na příslušnících etnické menšiny muslimů rohyngya v Barmě. Kadyrov zdůrazňuje, že se postaví proti Moskvě, pokud ta podpoří barmskou vládu.

Kadyrov řekl v sobotu v živém videu na Instagramu, že chtěl poslat do Barmy své bezpečností jednotky, ale nemohl, "protože to je pravomoc státu".

"Kdybych já měl tu možnost, použil bych proti jim i jadernou bombu, zničil bych ty lidi, kteří vraždí ženy, děti, starce," řekl Kadyrov.



"I jestliže Rusko bude ty ďábly podporovat, kteří dnes páchají ty zločiny, jsem proti tomuto postoji Ruska," řekl v souvislosti se zprávami, že Moskva zabránila Radě bezpečnosti OSN odsoudit násilí v Barmě.

Od Kadyrova je to nezvyklý postoj. V minulosti se prohlašoval za "Putinova pěšáka"-

Rusko v minulosti prodávalo Barmě velké množství zbraní.

Barmská armáda vyvraždila stovky lidí a vypálila jejich vesnice. Maria Zacharova, mluvčí ruského ministerstva zahraničí, v pondělí uvedla, že Moskva vyjádřila své znepokojení nad situací v Myanmaru (Barmě) a popřela, že by Rusko blokovalo rezoluci Rady bezpečnosti OSN v této věci. Avšak Rusko a Čína tu rezoluci opravdu blokovaly.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8515

Diskuse

Obsah vydání | 7. 9. 2017