Češi často ze zahraničí přijímají jen to, co už odpovídá jejich předsudkům

1. 9. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Karel Dolejší má jistě pravdu, když obviňuje Čechy, že jsou to většinou "epigoni bez fantazie".

Je k tomu však nutno dodat, že při tomto transferu z širšího světa funguje velmi přísný filtr. Češi totiž zdá se často do svého diskursu přijímají nemilosrdně jen ty zahraniční podněty, které odpovídají jejich zakořeněným předsudkům.

Velmi pěkně je to vidět na někdejším předvolebním klipu Přemluv bábu, který režisér Zelenka bezostyšně obšlehnul z levicového amerického předvolebního klipu Sarah Silvermanové na podporu Baracka Obamy, jen ho obrátil, liberální postoj proměnil v tvrdě "pravicový", přidal  demagogii a českou verzi klipu výrazně doplnil vulgaritou a sprostotou, čímž doufal, že osloví mladou českou generaci.

Srovnání obou klipů je pozoruhodnou ukázkou (pars pro toto) filtru, který velmi efektivně funguje při přijímání kulturních podnětů i myšlenkových proudů do českého prostředí ze zahraničí.


Petr Zelenka: Přemluv bábu:




Sarah Silverman: The Great Schlep:




Od pádu komunismu si české prostředí přisvojuje ze Západu jen ty nejblbější praktiky a tendence. Nikde v západní Evropě snad neexistuje tak pitomá televize, jako je v ČR TV Nova. Nikde v západní Evropě nejsou televize zahlcovány nejpitomějšími americkými seriály.

Když svět zaujaly vynikající dánské a skandinávské thrillery se silným sociálním a politickým nábojem jako Forbrydelsen (Vražda), Borgen či Broen (Most), do Čech se v podstatě nedostaly. Vynikající seriál Forbrydelsen, který si dobyl celou Evropu, vysílala ČT na dvojce ve čtvrtek kolem 23. hodiny. Na námitku, proč ČT odpírá českým divákům tuto celosvětově uznávanou mimořádnou kvalitu, která by mohla vést k celospolečenské reflexi, sdělil na jedné mediální konferenci činitel ČT, že takové filmy českou veřejnost "nezajímají".

O tom, jak pozoruhodným způsobem filtruje Zelenkův klip Přemluv bábu obšlehnutý klip Sarah Silvermannové jsem hovořil před časem na konferenci v Manchesteru. Anglická verze té přednášky je ZDE.

0
Vytisknout
9626

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2017