Severní Korea zveřejnila podrobnosti plánu útoku na Guam

10. 8. 2017

čas čtení 2 minuty


Pchjongjang tvrdí, že odpálí čtyři rakety do vod asi "30-40 kilometrů" od amerického území na Guamu. Cílem je zjevně provokovat Donalda Trumpa

Severní Korea se vysmála hrozbám Donalda Trumpa, že spustí proti ní válku "ohně a zuřivosti", jako "hromadě nesmyslů" a zveřejnila podrobný plán na odpálení raket do mezinárodních vod nedaleko amerického tichomořského ostrova Guam.

V prohlášení, připisovaném generálu Kimu Rak Gyomu, šéfovi severokorejských strategických jednotek, se praví: "Rozumný dialog není možný s takovým člověkem bez rozumu a na něho může působit jen absolutní síla." Generál zveřejnil plán odpálit demonstrativně čtyři rakety středního doletu, které mají přeletět Japonsko a dopadnout do moře kolem Guamu.



Plán bude prý připraven do poloviny srpna a v jeho realizaci bude čekat na rozkaz severokorejského předáka Kim Jong-una.

Jihokorejská armáda ve čtvrtek uvedla, že výroky Severní Koreje jsou provokací proti Seoulu a americko-jihokorejské alianci. Jižní Korea je připravena jednat okamžitě proti jakékoliv severokorejské provokaci. Japonský vládní mluvčí Yoshihide Sug zdůraznil, že Japonsko toto "nebude tolerovat". "Akce Severní Koreje jsou zjevně provokacemi regionu i bezpečnosti mezinárodní komunity."  

Americká armáda čelí dilematu, zda se má pokusit zničit přilétající rakety a riskovat ponížení, pokud se jí to nepodaří. Trump by se musel rozhodnout, zda provede preventivní útok proti odpalovacím rampám v Severní Koreji, anebo odvetný útok, pokud by Severní Korea své čtyři rakety odpálila. Severokorejská armáda často zkouší rakety, které dopadají do moře nedaleko japonského pobřeží a Tokio nijak vojensky nereaguje.

"Je pozoruhodné, že Severokorejci inzerují tímto způsobem své úmysly. Je to pravděpodobně jejich způsob jak se snažit nevyvolat válku," řekl Joshua Pollack, výzkumník z ústavu mezinárodních studií v Monterey. Dodal, že pokud  Severní Korea odpálí své čtyři rakety tak, jak to inzeruje, pravděpodobně nemají Spojené státy právo je sestřelit.

Americký ministr obrany Mattis varoval Pchjongjang, že spojené armády "mají nejpreciznější, vyzkoušené a robustní obranné i útočné kapacity na celém světě". Nicméně americká armáda nezvýšila nijak svou bojovou pohotovost.

Podrobnosti v angličtině ZDE




 

0
Vytisknout
9613

Diskuse

Obsah vydání | 11. 8. 2017