Půjdou Čína a Indie do války kvůli 20 km širokému pásu území?

11. 8. 2017

čas čtení 1 minuta
Čínu a Indii dělí hranice dlouhá téměř 4 000 km, ale nyní si jdou obě jaderné mocnosti po krku kvůli pouhému 20 km širokému pruhu území, napsala Bethany Allen-Ebrahimianová.


16. června začaly čínské jednotky prodlužovat pohraniční silnici vedoucí na planinu Doklam, malý kousek území, na něž si dělají nárok Čína a Bhútán (ale Indie ne). Bhútán se pak obrátil na Indii, aby intervenovala a silnici zablokovala.

Peking zareagoval uraženě, když Nové Dillí vyslalo vojáky zastavit stavbu, a obě země zahájily válku slov v domácích médiích. Čína provedla minulý týden podél hranice, kde se nachází několik tisíc vojáků obou stran, ostré střelby.

Řinčení šavlemi už trvá déle jak měsíc a nezdá se, že by spělo ke konci. Čínský ministr zahraničí se 3. srpna ohradil proti tomu, co označil za "nezodpovědnost a bezohlednost". O den později mluvčí ministerstva obrany generál Wu Čchien vydal varování adresované Indii. "Nepokoušejte štěstí a zapomeňte na všechny fantazie," prohlásil. "Odhodlanost o rozhodnost Číny zajistit národní bezpečnost a suverenitu je neochvějná."

Indie si nedělá nárok na Doklam. Ale planina leží nedaleko úzkého koridoru Siliguri, který je široký jen asi 20 km a spojuje hlavní část indického území se severovýchodní Indií. Toto území nyní spravuje Nové Dillí, ale prakticky celé si je nárokuje Čína.

Tento koridor pro Indii představuje strategickou slabinu.

"Nejsem si jistá, jak tato situace deeskaluje," říká Yvonne Chiu, profesorka politologie na univerzitě v Hong Kongu. A to "nejen kvůli mediální hysterii na obou stranách, ale také proto, že Čína na deeskalaci vůbec nemusí mít zájem."

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9004

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2017