Čínský prezident naléhal v telefonickém rozhovoru na Trumpa, aby se mírnil

12. 8. 2017

čas čtení 2 minuty

Čínský prezident Xi Jinping řekl Trumpovi v telefonickém rozhovoru, že všechny strany se musejí vyhnout rétorice či činům, které by mohly zhoršit situaci na korejském poloostrově.

Trump v pátek pokračoval v drsných výhrůžkách Kim Jong-unovi. V pátek ráno napsal na Twitteru, že americké vojenské akce jsou "uzamčeny a nabity".

Tento jeho výrok na Twitteru vyvolal poplach po celém světě i odsudek od německé kancléřky Angely Merkelové, která zdůraznila: "Považuji eskalaci rétoriky za chybnou reakci."

Trump ale neustoupil. Dodal:  "Doufám, že plně pochopí vážnost toho, co jsem řekl, a to, co jsem řekl, je to, co míním. "Těmto slovům je velmi lehké porozumět."



Vydal pak ultimátum samotnému Kim Jong-unovi: "Tomuhle člověku neprojde to, co dělá. Jestliže vydá jedinou hrozbou formou otevřené hrozby anebo jestli udělá něco ohledně Guamu nebo kdekoliv jinde, kde je americké území nebo americký spojenec, bude toho opravdu litovat a bude toho litovat rychle."

Severní Korea varovala, že chce odpálit čtyři rakety do vod nedaleko americké vojenské základny na ostrově Guamu jako varování Spojeným státům.

Navzdory agresivnímu vyjadřování od amerického prezidenta nedošlo k žádné změně v rozmístění amerických vojsk v regionu ani ve změně pohotovosti amerických jednotek. A v pátek bylo oznámeno, že Trumpova vláda otevřela komunikační kanál mezi USA a Severní Koreou.

Trump se k tomuto jednání odmítl vyjádřit: "No, my nechceme hovořit o pokroku, nechceme hovořit o zadních kanálech. Chceme hovořit o zemi, která se už mnoho let chová špatně - po mnoho desetiletí - mnoho jejích vlád, a nechce se zabývat danou otázkou a já neměl jinou volbu než se tím zabývat, a tak se tím zabývám. A budeme buď velmi velmi úspěšní rychle, anebo budeme velmi, velmi úspěšní jinak, rychle."

Ke kritice od Angely Merkelové řekl Trump: "No, možná mluví za Německo, ať si mluví za Německo. Je to moje kamarádka, je to velmi dobrý člověk, velmi dobrá ženská, je to kamarádka Ivanky. Možná, že mluví o Německu. Určitě nemluví o USA, to vám mohu říci. Kdyby někdo jiný řekl totéž, co já, řekli by: To je vynikající výrok, to je velký výrok. Ale já vám povím, my tu máme v této zemi desítky milionů lidí, kteří jsou tak rádi, že slyší to, co já říkám, protože říkají: "Konečně máme prezidenta, který bojuje za náš národ, a upřímně řečeno, za naše přátele a za naše spojence."

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/world/2017/aug/11/donald-trump-north-korea-tweet-military-locked-loaded

0
Vytisknout
8373

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2017