Probíhá šesté masové vyhlazování zvířat a ohrožuje lidskou civilizaci

11. 7. 2017

čas čtení 2 minuty
Obrázek: Rozšíření lvů v Africe dříve a dnes


Vědci hovoří o "biologickém vyhlazování" zvířat. Nová studie dokazuje, že v posledních desetiletích zmizely miliardy populací zvířat


Vědci analyzovali jak běžné, tak vzácné biologické druhy a zjistili, že došlo ke ztrátě miliard regionálních a místních populací. Viní z toho přelidnění a přehnanou lidskou spotřebu zdrojů. Varují, že likvidace tolika biologických druhů ohrožuje přežití lidské rasy, i když zůstává malý časový interval, během něhož lze ještě situaci zachránit.



Nová studie vyšla v uznávaném akademickém časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Vyhýbá se normálně střízlivému tónu vědeckých studií a označuje obrovskou ztrátu biologických druhů za "biologickou anihilaci", která představuje "děsivý útok na základy lidské civilizace".

Profesor Gerardo Ceballos z Universidad Nacional Autónoma de México, který vedl tuto studii, konstatoval: "Situace je natolik děsivá, že by nebylo etické nepoužít důrazného jazyka."

Vědci zjistili, že třetina z tisíců biologických druhů, které přicházejí o své populace, není v současnosti považována za ohroženou a že za poslední desetiletí zmizelo 50 procent všech individuálních zvířat. Pro pozemní savce jsou k dispozici podrobná data a téměř polovina pozemních savců přišla za poslední století o 80 procent svého teritoriálního rozsahu.  Vědci zjistili, že miliardy populací savců, ptáků, plazů a obojživelníků byly zlikvidovány na celé planetě.

Téměř polovina ze 177 biologických druhů savců přišla v letech 1900-2015 o více než 80 procent svého teritoriálního rozšíření.

Vědci uzavírají: "Tato biologická anihilace bude mít vážné ekologické, ekonomické a sociální důsledky. Lidstvo nakonec zaplatí obrovskou cenu za decimaci jediné kultury života, známé ve vesmíru." Dodávají, že zatímco akce cílené na zastavení likvidace biologických druhů jsou možné, vyhlídky nevypadají dobře: "V nadcházejících dvaceti letech zřejmě dojde k ještě intenzivnějším útokům na biodiverzitu, což ohrožuje budoucí život, včetně lidského života."

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
11160

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2017