JAK PEJSEK A KOČIČKA VAŘILI DORT:

Británie: Země, která se kvůli brexitu propadá do chaosu

11. 7. 2017

čas čtení 6 minut
Konzervativní premiérka Theresa Mayová, která se letos v dubnu rozhodla uspořádat v červnu předčasné všeobecné volby, aby z Dolní sněmovny eliminovala "sabotéry", kteří chtějí blokovat brexit, nyní v červenci, po prohraných volbách, žádá přesně tytéž "sabotéry" z opozičních stran, aby jí navrhli nápady, jak  brexit řešit.

Vláda Theresy Mayové má tento týden zveřejnit tzv. Great Repeal Bill, Velký zákon o zrušení legislativy EU, který má zrušit britský zákon z r. 1972, jímž tehdy Británie vstoupila do tehdejší EHS, a má automaticky převzít veškerou existující legislativu EU do britského právního systému s tím, že ji britský parlament bude postupně měnit a upravovat pro své vlastní poměry.



Nicméně vzbouřenečtí konzervativní poslanci, kteří se stavějí proti brexitu, stejně jako protibrexitoví labourističtí, liberálně demokratičtí poslanci, i poslanci ze strany skotských nacionalistů, Strany zelených a velšské strany Plaid Cymru utvořili nadstranickou parlamentní frakci, jejímž cílem je bojovat proti tvrdému brexitu.

Konzervativní ministr financí Philip Hammond zdůrazňuje, že lidé chtějí "rozumný brexit" a varuje, že "by bylo šílenství" neusilovat o co nejtěsnější vazby na Evropskou unii.

Čelní britští podnikatelé požadují, aby britská vláda schválila odklad odchodu Británie z jednotného evropského trhu a z evropské celní unie na dobu neurčitou, aby bylo možno vyjednat dlouhodobou obchodní spolupráci.

Devět konzervativních poslanců odmítlo plány britské vlády zrušit členství Británie v Euratomu. Varují, že odchod Británie z evropské komunity atomové energie poškodí britský jaderný energetický průmysl a ohrozí pacienty, trpící rakovinou. Dominic Cummings, šéf nátlakové skupiny pro brexit Vote Leave, se vyjádřil, že něco takového by udělali jen idioti.

Michel Barnier, hlavní vyjednavač EU pro brexit, zdůraznil tento týden, že Británie nemůže očekávat, že by odešla z jednotného evropského trhu a udržela si jeho výhody.

Guy Verhofstadt, představitel Evropského parlamentu pro brexit, a osm dalších europoslanců označili nabídku Británie ohledně práv pro občany EU žijící v Británii jako "ubohou" a pohrozili, že budou vetovat jakoukoliv dohodu o brexitu, pokud Británie pro občany EU nenabídne víc: "Nikdy neschválíme retroaktivní likvidaci existujících práv."

Pascal Lamy, bývalý komisař EU a bývalý šéf Světové obchodní organizace, varoval britskou vládu, aby neučinila chybu a odřízla se od vědeckovýzkumných programů Evropské unie.

Theresa Mayová možná dlouho jako premiérka nepřežije. Stoupenci Davida Davise, ministra pro brexit, ji chtějí nahradit právě Davisem.

Britové kteří dojíždějí do EU za prací, varují, že plány britské vlády jim znemožní jejich pracovní existenci.

Tradiční anglická snídaně bude stát po brexitu o 100 Kč víc, pokud britská vláda nedokáže zajistit obchodní dohodu s EU.

Nový šéf Liberálnědemokratické strany Vince Cable se vyjádřil v televizi, že k brexitu asi nikdy nedojde.

Německý automobilový průmysl zdůraznil, že je pro něj prioritou zachování jednotného trhu, nikoliv vývoz do Británie.

Banky, pojišťovny a manažeři investičních fondů mají do tohoto pátku informovat ústřední Anglickou banku, jak se vyrovnají s tvrdým brexitem.

Paříž láká londýnské banky nižšími daněmi, mírnější regulací a novými mezinárodními školami.

Britské jahody budou kvůli brexitu stát o 50 procent více, protože je nebude mít kdo sklízet.

Británie čelí největšímu poklesu příjmu svých občanů za posledních pět let.

Ministři se snaží rozptýlit obavy, že kvůli brexitu nebude mít Británie přístup k lékům.

Britské firmy se rychle blíží k "bodu obratu", kdy nejistota ohledně brexitu je donutí začít dělat škrty a propouštět, bez ohledu na výsledek brexitu.

Nick Cohen argumentuje, že  tvrzení stoupenců brexitu, že Británie je pro EU ekonomicky důležitá jako trh pro export, a že se tedy nic nezmění, se ukázaly jako lživé:

"Ekonomika nepřevládla nad politikou, když se Británie rozhodla hlasováním opustit EU. Ekonomika nepřevládla nad politikou nyní, kdy je 27 členských zemí EU rozhodnuto zachovat Unii. Jak to dali jasně najevo němečtí průmyslníci, raději by přišli o trh v Británii, než aby dopustili ochromení nejbohatšího trhu na světě.  Jeden zdroj v britské vládě zněl unaveně jako Kassandra, když popisoval, jak britští ministři ignorovali varování expertů v britské státní správě, že Británie nemůže odejít z jednotného trhu a zachovat si výhody jednotného trhu."

Alex Massie vysvětlil, že Britové nikdy vlastně nepochopili evropský projekt:

"Vytvořili jsme politickou kulturu, v níž automaticky všichni zastávají názor, že EU je svou podstatou nepřátelská britským zájmům. Nikdy jsme nepochopili vznešenost tohoto projektu, protože jsme o něm nikdy nehovořili, a možná, kdybychom o něm hovořili, Britové by se takovému hovoru posmívali.  Protože pojem Evropské unie je cizí britskému pojetí historie i tomu, jak si Britové představují budoucnost Evropy."

Chris Deerin píše zábavnou, i když poněkud děsivou formou:

"Stoupenci i odpůrci brexitu, přiznejme si to, co je teď naprosto jasné: ono to moc dobře nejde, že?  Nepředstírejme, že se blížíme při vyjednávání s EU  velkomyslnému řešení, kdy "se vlk nažere a koza zůstane celá". Netvrďme, že vláda je schopná jakkoliv jednat. Nepředstírejme, že státní služba dokonale funguje a vypracovala sofistikované návrhy jak při vyjednávání zvítězit a vybudovat vzrušující dokonalou Novou Británii. Nic z toho se neděje... Milí čtenáři, namísto toho je mou povinností říct otevřeně: Panebože, DO PRDELE. Hledám zoufale na horizontu hrdinu, který by přijel na bílém koni a zachránil brexit, a žádného nenalézám. Mluvil jsem s politiky, státními úředníky, akademiky, experty doma i v zahraničí, a identifikoval jsem drtivý konsensus: Británie je v prdeli. Situace je tak strašná, že poprvé od loňského referenda o brexitu uvažuju o tom, že zřejmě Británie si to celé rozmyslí."

Tweet týdne:

Duben 2017: Premiérka vyhlásila předčasné volby, protože labouristé a liberální demokraté zasahují do brexitu.


Červenec 2017: Mayová prosí labouristy a liberální demokraty, aby začali zasahovat do brexitu.



Podrobnosti v angličtině ZDE















0
Vytisknout
10648

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2017