Americký odvolací soud potvrdil blokaci Trumpova zákazu cestování

26. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Americký federální odvolací soud v Richmondu zasadil čerstvou ránu prezidentu Donaldu Trumpovi a jeho kontroverznímu zákazu cestování. Potvrdil nález soudu nižší instance v podobě zablokování exekutivního nařízení, které se zaměřuje na osoby cestující z šesti zemí s muslimskou většinou.


Rozhodnutí znamená, že případ zřejmě skončí u nejvyššího soudu. Problémem je záměr stojící za exekutivním opatřením - protože americká ústava zakazuje náboženskou diskriminaci.

Soud dále tvrdí, že nezjistil, že by bezpečnostní obavy federální vlády převážily obavy žalovatele ohledně diskriminace.

"Kongres udělil prezidentovi široké pravomoci bránit vstupu cizinců, ale tato moc není absolutní," prohlásil předseda poroty Roger Gregory.

"Nemůže zůstat bez kontroly, když ji, tak jako zde, prezident prosazuje exekutivním výnosem, který se rovná způsobení nenapravitelné škody jednotlivcům v celém státě."

Gregory prohlásil, že příkaz "hovoří vágním jazykem národní bezpečnosti, ale v kontextu hýří náboženskou nesnášenlivostí, rozhorlením a diskriminací."

Trump vydal svůj původní exekutivní příkaz v lednu, ale jeho platnost rychle pozastavil soud.

Revidovaný výnos, který se snažil odstranit problémy, na něž upozornili federální soudci, vyškrtl ze seznamu Irák a odstranil časově neomezený zákaz pro syrské uprchlíky.

Avšak okresní soudce v Marylandu vydal celostátní blokaci a poslal tak nový návrh k odvolacímu soudu. A federální soud na Havaji vydal širší opatření, které pozastavilo jak zákaz cestování, tak přerušení uprchlického programu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6915

Diskuse

Obsah vydání | 29. 5. 2017