Mezitím v Absurdistánu 22:

Zázraky z Fatimy, muž víry a ekologie, věznění iráckého doktoranda a znovu Smolensk

11. 4. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Je to oficiální: Polsko je teď katoličtější než sám papež. Zatímco katolická církev oficiálně uznává proroctví z Fatimy, neuznává je jako součást oficiálního domatu. Dokonce i kardinál Ludwig Müller, konzervativní předseda vatikánské Kongregace pro doktrínu víry, doporučuje opatrnost a zdůrazňuje, že všichni věřící nemusejí věřit takovým věcem. Mezitím však polský parlament, což je teoreticky sekularistická země, schválil hlasováním rezoluci, která schvaluje zázraky z Fatimy. V tomto dokumentu se člověk dočte, že "mimořádně dramatickým způsobem, tím, že sdělila třídílné tajemství a spektakulární Zázrak Slunce, Matka Boží nás upozornila na tuto evangelickou pravdu, že jediná věc, ohledně níž musejí být lidé opravdu šťastni, je všemocný Bůh".

Před hlasováním se odehrála debata, v níž, překvapivě, strana Právo a spravedlnost hovořila o politice a opozice citovala kněze: Poslanci strany Právo a spravedlnost argumentovali že kult Fatimy byl významný pro polský boj s komunistickým režimem a že v dnešní geopolitické situaci v Polsku je poselství z Fatimy ještě důležitější. Wojciech Król z Občanské platform reagoval citaci od zemřelého Józef Tischnera, katolického kněze a uznávaného profesora filozofie: "Víra je důležitá, avšak intelekt nahradit nemůže."

Je to tedy dobrá věc, že Otec Tomasz Duzskiewicz není jen mužem víry, ale také intelektu, což mu umožnilo, aby získal magisterský titul v oboru teologie. Vzhledem k tomu, že je také náhodou přítelem Jana Szyszka, ministra životního prostředí, jeho kvalifikace ho činí způsobilým pro potřeby lesnictví, a tak ve státních lesích Duszkiewicz získal pohodlné místo. Nemusí ani chodit nikam do práce, neboť plní úkoly, které mu umožňují pracovat, odkud chce. Bude poučovat lidi o životním prostředí a bude bojovat proti fake news, které šíří ekologické organizace, které například nehorázně tvrdí, že kácení stromů v chráněných oblastech a v chráněném pralese, je špatné, anebo které šíří absurdní obvinění, že lov je zabíjením zvířat pro zábavu. Otec Duszkiewicz energicky vystupuje proti takovým antipolským názorům, které šíří ekoteroristické organizace: "Oni tvrdí, že střílet zvířata je brutální zabíjení" - říká Duszkiewicz. "Nemá to ale přece vůbec nic společného se zabíjením! Na lovu není nic špatného. Je to polská tradice. Jak může být polská tradice něčím špatným?"

Aby se zajistilo, že žádný cizácký ekoterorista nebude moci být svědkem toho, co se děje v chráněném bělověžském pralese, vedení státních< lesů vydalo zákaz vstupu do lesů v této oblasti. Jak na to poukázal Adam Wajrak, popuární novinář a ekologický aktivista, tento krok bude obrovskou ranou pro místní ekonomiku, protože bělověžský prales je světově známým místem pro pozorovatele ptactva a pro milovníky přírody a zákaz vstupu do těchto lesů, vydaný, aby se utajilo, že se v bělověžském pralese kácí stromy v masovém měřítku, připraví tuto oblast o jedinou turistickou pamětihodnost.

Teoreticky vzato, když někdo do pralesa vstoupí, může být potrestán jen fixní pokutou. Ale nikdo si už nemůže být ničím jist. Doba, kdy instituce polské vlády jednaly v souladu s ústavou, nyní už minula, jak je dokázáno nechvalně známým případem Ameera Alkhawlanyho, iráckého doktoranda, který odmítl vydírání od polské rozvědky, aby se pro ni stal před katolickým Světovým dnem mládeže v Krakově, a udával muslimy. Polská rozvědka požadovala, aby Ameer šel do mešity a informoval o tom, co se tam děje, avšak Ameer ani není nábožensky založen. Představte si, že jste v Polsku a jste konstatován jakýmisi zoufalci v černém, kteří požadují, abyste začal chodit do české hospody a udával své české spoluobčany za to, co tom říkají, a při tom ani nepijete rád pivo! Nečekali byste, že vás za odmítnutí takové nabídky ale zavřou, že ne? No, Ameer to také neočekával, a přesto byl protizákonně uvězněn bez práva na právní obranu. Obvinění proti němu byla údajně tak tajná, že je nesměl vidět ani jeho obhájce. Zároveň, jako osoba, která údajně nebyla oficiálně zatčena, jen zadržována v uprchlickém táboře, byl nucen za své věznění platit. Nakonec, po několika dlouhých měsících tohoto trápení se dostal Ameerův případ k soudu, kde byl okamžitě zrušen a Ameer byl soudně prohlášen nevinným. Je zjevné, že utajovanou skutečností bylo, že rozvědka proti němu neměla žádné důkazy, jen se mu chtěla pomstít. Soud nařídil, aby byl Ameer Alkhawlany propuštěn, avšak špioni ho odvedli ze soudní síně, údajně mu dali injekci neznámé látky a Ameer zmizel na neznámé místo. O den později se objevil v iráckém Kurdistánu, v oblasti, s níž nemá vůbec nic společného. Nejlepším zdrojem informací o případě Amera Alkhawlanyho je tento profil na Facebooku, který obsahuje i informace v angličtině.

Mezitím je polské ministerstvo vnitra opravdu potěšeno svou činností. Podle této infografiky zajišťuje bezpečnost Poláků tím, že odmítá přijmout "vlnu muslimských migrantů". A i kdyby se ti oškliví muslimové nějak přece jen dostali do Polska, neodvážili by se udělat takové věci, k jakým nedávno došlo ve Švédsku. Michał Lisiecki, čelný novinář píšící pro stranu Právo a spravedlnost, to dal jasně najevo na Twitteru: za každou oběť islamistického útoku by mělo být sťato deset muslimů, Citoval Hammurabiho zákoník, ale později tento výrok na Twitteru vymazal, poté, co autor Jacek Dehnel poukázal na to, že to nebyl Hammurabi, kdo požadoval desetinásobnou odplatu za zločiny: s tím nápadem přišli němečtí vládci nacisty okupovaného Polska. Lisiecki svůj výrok na Twitteru vymazal a omluvil se za něj, avšak screenshoty tohoto výroku stále ještě kolovaly v Polsku na sociálních sítích, z čehož neměl radost. Rozhodl se, pohrozit těm, kdo ten screenshot rozšiřují, paragrafem 256.2 trestního řádu, který zakazuje šíření fašismu či totalitarismu. Jak ironické...

Kromě toho všechno mají strana Právo a spravedlnost a její stoupenci mnoho práce s oslavováním dalších výročí. Z náboženských výročí připomínali výročí smrti papeže Jana Pavla II. TVP, státní polská televize, kterou ovládá strana Právo a spravedlnost, připravila speciální materiál, který obsahoval úryvky z kázání Karola Wojtyły. A jestliže byl divák příliš hloupý na to, aby nepochopil, o co jde, že "náš papež" byl proti levičákům, proti muslimům, atd., materiál použil k úryvkům z papežova kázání šokující záběry, například útoku kamionem v Nice, demonstrací Gay Pride anebo nočních klubů umístěných v bývalém kostele. Materiál také obsahoval záběry z Polska, například nedávné polské protesty proti zavádění drakonických zákonů proti potratům. Tento mistrovský kus drzé propagandy lze zhlédnout ZDE.

Jak píšu tato slova, v Polsku se oslavuje další důležité výročí. 10. dubna bývalo datum, kdy se oslavovalo 20 000 polských důstojníků zavražděných ruskou tajnou službou NKVD v Katyni. Nyní se to proměnilo ve zvláštní vydání každoměsíčního tancování na hrobech lidí, během něhož Jarosław Kaczyński už léta pořád oznamuje, že se "zrovna chystáme odhalit pravdu". Dnes byla ve Varšavě odhalena další plaketa připomínající oběti letecké havárie. Lidé, kteří nepodporují vládu strany Právo a spravedlnost, však budou zřejmě muset vyjádřit svou poctu obětem ze Smolensku jinde, protože jim nebude dovoleno, aby se varšavské akce účastnili. Navdory tomu, že to měla být celostátní akce, místo akce bylo oploceno a dovnitř mají přístup jen lidé se vstupenkami vydanými na jméno. Není jasné, kde se takové vstupenky vydávají, i když bylo dáno najevo, že vstupenky budou odmítnuty osobám, o nichž se nedá očekávat, že by se chovaly důstojně a slušně. Jestliže mají mít na tuto akci přístup jen stoupenci strany Právo a spravedlnost, pokud opravdu budou vpouštět jen lidi, kteří se chovají důstojně, to by tam přece neměli vpustit prezidenta Dudu, který se provinil už několikrát porušením ústavy?

Ale nemějte obavy. Vzhledem k tomu, že v Polsku už existuje více než 400 památníků havárie ve Smolensku (mapa je ZDE), a na některých jsou možná i jména jiných obětí než prezidenta Kaczyńského a politiků ze strany Právo a spravedlnost, na rozdíl od plakety, odhalené dnes. Úřad polské premiérky má, jak se zdá, problémy s aritmetikou, vzhledem k tomu, že informoval na Twitteru, že se bude připomínat všech 96 obětí havárie, avšak když se podíváte blíže, uvidíte jen jméno prezidenta Lech Kaczyńského a tří dalších politiků ze strany Právo a spravedlnost.

Úřad premiérky ovšem není jedinou institucí, která má problémy se základy matematiky. Podobné potíže mají členové komise pro vyšetřování havárie ve Smolensku, kterou ustavil ministr Antoni Macierewicz (nepleťte si je s panelem expertů ze Státní komise pro vyšetřování leteckých nehod, která už případ vyšetřila a dospěla k závěru, že šlo o tragickou nehodu, toto je hrstka náhodných idiotů, kteří se snaží dokázat, že šlo o záměrný atentát). Televize TVN zesměšnila všechny školácké omyly a rozpory těchto takzvaných "expertů v v této patnáctiminutové reportáži, a tak byla ta televizní stanice obviněna z šíření "nejasné novinářské práce". Nechci, aby byly Britské listy také z něčeho podobného obviněny, tak řeknu pravdu:

Pokud tomu řádně rozumím, podle Macierewiczových expertů bylo prezidentské letadlo nejprve ochromeno několika výbušninami, umístěnými na takových místech, že se utrhlo asi 20 procent velikosti křídla letadla. Výbuchy však nezapálily pohonné látky v letadle. Pak letadlo proletělo několika stromy, které ho nijak nepoškodily, pravděpodobně, protože byly vyrobeny z gumy, podle vizualizace expertů. Mezitím vydávali ruští letečtí dispečeři posádce letadla falešné informace s cílem přimět ji, aby s letadlem havarovala, protože to jediné mohlo skrýt skutečnost, že v letadlo už došlo k výbuchům 80 kilogramů TNT, které byly umístěny pod sedadly v kabině pro cestující. V důsledku této exploze se letadlo obrátilo na záda, což bylo fyzicky nemožné, takže se neobrátilo na záda. Vím, že je to rozporné, ale, panebože, letadla nejsou zkonstruována k tomu, aby létala v bublině hélia, kterou tam vytvořily ruské speciální jednotky. Když letadlo konečně narazilo na zem, ruská armáda vytvořila umělou mlhu, aby tím zakryla činnost speciálních ruských jednotek, které začaly prohledávat trosky a střílely ty osoby, které přežily. Anebo něco takového, je velmi obtížné to všechno přesně sledovat, oni pořád mění své verze událostí. Jedna věc je ale jistá: Byl to atentát, a my za okamžik právě odhalíme pravdu.

Avšak většina Poláků má už těchto nesmyslů o Smolensku plné zuby. Musejí žít své každodenní životy, musejí chodit či jezdit po nebezpečných ulicích, plných šílených vládních řidičů (tentokrát to byl řidič náměstka ministra obrany, který projel na červenou a vrazil do správně jedoucího automobilu) a stejně nebezpečných kolon americké armády (tentokrát najela zezadu vojenská cisterna do automobilu autoškoly). Zapomeňte na Smolensk, jestliže se srazí vládní kolona automobilů s jednou z těch cisteren americké armády, skončí to takovou explozí, že Zázrak Slunce z Fatimy bude ve srovnání s tím vypadat jako prskavka.

Děkujeme čtenářům, že výraznou měrou přispěli na provoz Britských listů od Trumpova zvolení do začátku roku 2017. Potřebujeme však trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
8773

Diskuse

Obsah vydání | 13. 4. 2017