CIA: "Rusko se pokusilo ovlivnit americké prezidentské volby"

10. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Osoby spojené s moskevskou vládou poskytly serveru WikiLeaks emaily, hackersky získané z emailových účtů celostátního výboru (tj. ústředí) Demokratické strany, z emailových účtů šéfa kampaně Demokratické strany a od dalších lidí, konstatuje CIA. Tyto osoby byly "jeden krok" vzdáleny od ruské vlády, což je v souladu s minulou praxí Moskvy používat v citlivých výzvědných operacích "prostředníky", aby mohla účast na těchto akcích popřít.

"Úsudkem výzvědné komunity je, že cílem Ruska bylo dát přednost jednomu kandidátu před druhým, aby byl zvolen Trump," konstatoval minulý týden jeden vysoký americký výzvědný činitel během prezentace nejvýznamnějším senátorům, to je konsensus."

Agenti CIA sdělili poslancům, že je "zcela jasné", že cílem Ruska bylo zvolení Donalda Trumpa. Existují pro to důkazy z četných zdrojů.

Avšak některé otázky zůstávají nezodpovězeny. Zpráva CIA není oficiální státní zprávou, na níž by se podílelo všech 17 výzvědných institucí.

Například výzvědní činitelé nemají důkaz, že ruští činitelé nařídili zjištěným osobám, aby poskytly hackerstvím získané informace serveru WikiLeaks.

Zakladatel serveru WikiLeaks popřel, že by měl jakékoliv vazby na Rusko.

Donald Trump závěry výzvědné komunity odmítl.

"Jsou to titíž lidé, kteří tvrdili, že Saddam Husajn má zbraně hromadného ničení," uvedl v pátek Trumpův tým. "Volby skončily jedním z největších vítězství ve volebním kolegiu za celou historii. Je načase pohlížet nyní do budoucnosti a 'Učinit Ameriku znovu velkou'."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7774

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2016