Východní Aleppo se stalo znovu terčem intenzivního bombardování, přestože Rusko slíbilo konec bojů

9. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

OSN vyjádřilo znepokojení, že stovky civilistů po opuštění východního Aleppa "byly zmizeny"

Obklíčené východní Aleppo bylo v noci ze čtvrtka na pátek znovu terčem intenzivního bombardování, navzdory prohlášení Ruska, že bojové operace budou zastaveny. Vyvolává to otázky, zda Rusko myslí jakékoliv příměří vážně a zda vůbec má vliv na svého spojence Asada.

Yasser al Youssef, mluvčí vzbouřenecké skupiny Noureddine al-Zinki ve východním Aleppu konstatoval: "Asadův režim a Rusko vydávají propagandu, že jsou fronty v Aleppu relativně v klidu. To je absolutně falešné. Letecké a dělostřelecké bombardování pokračuje ve všech čtvrtích Aleppa a všechny fronty hoří."

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov uvedl ve čtvrtek večer, že syrská armáda zastaví v Aleppu veškerou činnost a dovolí odchod civilistů z obklíčených čtvrtí, které jsou stále ještě pod kontrolou vzbouřenců.

Úřad OSN pro lidská práva vyjádřil v pátek znepokojení ohledně osudu civilistů, kteří opustili vzbouřenecké oblasti. Stovky mužů z východního Aleppa "byly zmizeny", poté, co přešly do čtvrtí, které ovládá Asadův režim.

"Vzhledem k tomu, že Asadův režim systematicky lidi svévolně vězní, mučí a nechává je zmizet, jsme hluboce znepokojeni," řekl Rupert Colville, mluvčí UNHCR.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5089

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2016