Ruský stát dopoval více než 1000 sportovců a mj. zcela zkorumpoval Olympijské hry v Londýně r. 2012

10. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Ruské vládní a sportovní úřady "zkorumpovaly v bezprecedentním měřítku" londýnské Olympijské hry z roku 2012. Ruští sportovci si brali zakázané dopingové látky a vyhýbali se testům.

Vyplývá to ze 144 stránkové zprávy respektovaného kanadského profesora práv Richarda McLarena. Zprávu vypracoval na zadání Světového protidopingového úřadu (Wada). McLaren zdokumentoval, že více než 1000 ruských sportovců z více než 30 sportovních odvětví - včetně fotbalu používalo v letech 2011-2015 státem sponzorovaný doping.

Na korupčním spiknutí se podílelo ruské ministerstvo sportu, ruské bezpečnostní orgány i ruský protidopingový úřad.

Mezinárodní olympijský výbor konstatoval, že "došlo k fundamentálnímu útoků proti integritě Olympijských her a sportu obecně." Oznámil, že bude znovu analyzovat všechny vzorky od ruských atletů, kteří soutěžili v Londýně a také více než 250 vzorků od ruských atletů, kteří se účastnili zimních olympijských her v Soči r. 2014.

McLaren varoval, že jeho zpráva je zřejmě jen špičkou ledovce: "Je nemožné zjistit, jak hluboko a jak daleko sahá toto spiknutí," konstatoval. "Dlouhá léta jsou mezinárodní sportovní soutěže korumpovány Ruskem. Sportovci a trenéři hrají na nerovném hřišti. Sportovní fanoušci a diváci jsou podváděni."

McLaren identifikoval 15 ruských sportovců, kteří r. 2012 v Londýně získali medaili. 10 z nich byly už medaile odebrány, avšak McLaren přiznal, že je to pouhý začátek.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5406

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2016