Ruská historička: Putinovo řízení státu stále více připomíná Stalina

7. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Jednou z nejtypičtějších charakteristik ruské politické moci je, že je neomezená, protože má jen malou vazbu na veřejnou tvář státu a není formalizovaná. To je i případ současného Putinova režimu, napsala Irina Pavlovová. A jde o jedno z "podstatných znamení", že jeho způsob vlády stále více připomíná způsob, jímž vládl Stalin.


Tak jako předtím Stalin má Putin přední místo na vnější fasádě moci. Je nakonec prezidentem Ruské federace. Ale stejně jako Stalin a jeho režim činí skutečná rozhodnutí v neformálním okruhu mimo dohled a mimo dosah veřejné kontroly.

Pro historiky bylo nesmírně obtížné přesně zjistit, kdo učinil které z rozhodnutí ve stalinských dobách, a budoucí historici Putinovy moci budou nepochybně konfrontováni s podobnými problémy. To povede k debatám o tom, jak mnoho moci skutečně měl a jakou roli v jeho vládě hrál který konkrétní "klan".

Přesně tak to Putin chce a dnes všechna hlavní rozhodnutí jsou přijímána nikoliv ve veřejných institucích, ale za scénou, takže je těžké připsat konkrétní zodpovědnost. To také dovoluje režimu popírat, že dělá to, co dělá.

Jedním z příkladů je ostatně i speciální operace ruského režimu, kterou sám provedl za účelem propagace pozitivnějšího obrazu Stalina mezi obyvatelstvem.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
6610

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2016