Proč nepřátelé Spojených států milují Donalda Trumpa

3. 6. 2016

čas čtení 3 minuty


Donald Trump je podle barvité severokorejské propagandy "jasnozřivý" a "moudrý politik". V USA byla tato vyjádření vesměs přijata s pobavením. Ale podobně jako s chybným úsudkem ohledně Trumpovy domácí atraktivity, je chybou odepisovat severokorejské prohlášení jako frašku, protože tato propaganda je pravdivá: Donald Trump je mezi nepřáteli Spojených států velice populární - a tato popularita odráží jejich strategické zhodnocení kandidáta, napsal Tom Rogan.


Trump navrhuje, že stáhne americké jednotky z Jižní Korey a setká se se severokorejským lídrem Kim Čong-unem. Je snadné všimnout si, proč KLDR má Trumpa v oblibě: Pokud se stane prezidentem, severokorejské existenciální strategické cíle se přesunou z oblasti snů do sféry dosažitelných skutečností. Tyto sny zahrnují za prvé oslabení Jižní Korey zranitelné vojenským dobytím nebo zakrytým politickým podřízením, a za druhé neomezený přístup KLDR na mezinárodní trhy. Pchjongjang má důvod věřit, že Trump nabízí něco, co nezajistilo 60 let válečných příprav ani stamiliardy dolarů: Dynastický trůn pro rodinu Kimů ve věčné monarchii na Korejském poloostrově.

Ruský prezident Vladimir Putin má také Trumpa v oblibě. Zčásti proto, že Trump často dává najevo svůj obdiv k ruskému lídrovi. A zatímco někteří mohou v této chvále vidět takřka sexuální kvality, je také jasné, že Donald je do Vladimira zamilován, reprezentuje pro něj ideálního lídra. Zatímco svobodný tisk Trumpa rozčiluje, všímá si, jak Putin mění své kritiky v mrtvoly, které pak používá k zastrašování kritiků. Zatímco Trump je znechucen tvrzením, že je idiot, vidí, jak Putin podobným výrokům odpověděl vybudováním systému ruského imperialismu, který je napůl merkantilistický a napůl systémem železné opony. Zatímco Trumpa rozčilují ti, kdo oponují jeho kultu osobnosti, sleduje Putina, jak vysílá své nápady do globálního prostoru.

Stručně řečeno, Putin považuje Putina za svého strýčka. A protože se mu nelíbí to, co považuje za slabé, malé a bezvýznamné spojence ve Východní Evropě, signalizuje, že tito lúzři mohou být předmětem jednání. Pro prezidenta Putina tedy Trumpovy bludy mohou znamenat příležitost k naplnění vlastních snů. Chválením muže, o němž Putin ví, že jej obdivuje, plukovník KGB hraje roli pasti na miliardáře. Výměnou za chválu šeptanou do ucha sociopata chce Putin zmanipulovat Trumpa ve prospěch svého projektu podřídit americké spojence a globální řád ruské nadvládě. Považujete toto hodnocení Putinových ambic za přehnané? Pak se podívejte na detaily Trumpovy zahraniční politiky, protože tyto detaily naznačují, že Trump není klaun, ale spíše blázen.

Vcelku vzato, je dobře pochopitelné, proč by další nepřátelé Spojených států, jako Čína a Írán, a polonepřátelé jako Pákistán, také přivítali Trumpovo zvolení. Zatímco Írán usiluje o theokratickou hegemonii na Blízkém východě a Čína o impérium v Pacifiku, Trump by byl v takových podnicích vhodným partnerem. Mohou jej považovat za muže, kterého si lze koupit pouhou chválou. To je také psychologické hodnocení. Egomaniaci přesvědčení o osudovém poslání považují Trumpa za jednoho z nich, sice podřadného, ale se známou kvalitou.

Co tedy s republikou? Podpořit Hillary Clintonovou?

Na to zapomeňte. Zahraničněpolitický rejstřík Clintonové je záznamem nepřetržitých selhání; ona ale věří, že tato selhání znamenají úspěchy - tvrdí, že restart vztahů s Ruskem by "brilantní". A prostřednictvím emailového serveru zřejmě ministryně mimoděk posloužila jako zpravodajské aktivum výšezmíněných zemí. Stručně řečeno, pro nepřátele USA jsou tyto volby velikým příslibem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7582

Diskuse

Obsah vydání | 7. 6. 2016