V pákistánském okrese zasaženém suchem zemřelo za měsíc 139 dětí

5. 2. 2016

čas čtení 3 minuty


Nejméně 139 dětí zemřelo v lednu na choroby způsobené vodou nevhodnou ke konzumaci ve zbídačeném pouštním okrese Tharparkar v Pákistánu. Oblast je devastována suchem od roku 2013.


Občanská společnost a opozice tvrdí, že vláda provincie Sindh reaguje na krizi nedostatečně a nedokázala zabránit rozsáhlému hladomoru a epidemii.

"Navzdory vládním tvrzením jsme neviděli žádné dávky," říká Kamla Bibiová z místní organizace Thardeep.

Nisar Khuhro, mluvčí provinční vlády, připustil problémy, ale tvrdí, že potřebám lidí v nouzi se "urgentně věnují".

Nicméně po čtyřech letech krize zemědělcům stále chybí osivo a hnojivo, ukazují předběžné údaje nepublikované zprávy připravované organizací Pakistan Food Security Cluster, která působí pod Agenturou OSN pro výživu a zemědělství (FAO) a Světovým potravinovým programem (WFP).

Je také třeba opravit staré zavlažovací systémy a postavit nové, upozorňuje návrh.

Představitelé FAO a WFP varovali, že výsledky studie nejsou ještě konečné a mohou se měnit. Ale není pochyb o tom, že lidé trpí, když dochází k neúrodě a dobytek umírá.

To platí zejména o těžce zasažené provincii Sindh na jihovýchodě, kde leží okres Tharparkar. Ačkoliv 96 % dotázaných domácností sdělilo, že v posledních dvou letech obdrželo potravinovou pomoc, 90 % tvrdí, že sucho negativně ovlivnilo jejich přístup k potravinám.

"Lze s jistotou uzavřít, že potravinová deprivace způsobená suchem na jihovýchodě se zvyšuje a zhoršuje podvýživu, zejména mezi dětmi, těhotnými a kojícími ženami," tvrdí zpráva.

Kromě nedostatku potravin 68 % dotázaných domácností v Tharparkaru bere vodu z potenciálně nebezpečných zdrojů, kvůli čemuž jim hrozí průjmy. Ty mohou způsobit podvýživu, a naopak podvýživa zase zvyšuje pravděpodobnost vzniku onemocnění. Podmínky "se u dětí mohou spojit do bludného kruhu," upozorňuje WHO.

Podle zprávy společnosti Alhasan Systems, která se specializuje na sběr humanitárních údajů, vydané 31. ledna, v lednu v okrese Thraparkar zemřelo nejméně 139 dětí. Společnost spojuje tato úmrtí s kombinací nemocí vyvolaných suchem a špatně dostupnou zdravotní péčí.

Asha Bibi, který vede místní organizace Polki, tvrdí, že napočítala nejméně 100 mrtvých ve zdravotnických záznamech, ale je možné, že dospělí nebo další děti zemřely, protože ne každý umírá v nemocnici.

Podle průzkumu organizace Food Security Cluster průměrná vzdálenost zdravotnického zařízení v okrese činí 17 km. A i když se nemocný dostane na kliniku, nemusí se mu dostat adekvátní péče. V celém okrese žije přes 1,3 milionu osob, ale působí zde jen 298 lékařů. 215 lokálních zdravotnických pracovišť je podle výzkumu společnosti Alhasan Systems mimo provoz.

Úmrtí dětí v Thraparkaru vyvolalo rozhořčenou debatu v provinčním parlamentu. Opozice 28. ledna požadovala, aby vláda od lékařů působících ve veřejném zdravotnickém systému požadovala práci na částečný úvazek v Tharparkaru.

Vláda tvrdí, že pracuje na zlepšení, ale nedokázala specifikovat detaily.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5666

Diskuse

Obsah vydání | 5. 2. 2016