Světové mocnosti se zavázaly pomoci Syřanům částkou 11 miliard dolarů

5. 2. 2016

čas čtení 3 minuty

Zdroj ZDE

Světoví lídři v Londýně přislíbili poskytnout do roku 2020 11 miliard dolarů na pomoc Syřanům, aby tak zmírnili nejhorší humanitární krizi na světě. Turecko hlásí exodus desítek tisíc lidí vyvolaný bombardováním.


Pětiletá občanská válka v Sýrii pokračuje a další pokus o mírová jednání v Ženevě selhal. Dárcovská konference v Londýně se snažila uspokojit potřeby 6 milionů lidí vyhnaných z domovů v rámci Sýrie a více než 4 milionů uprchlíků v zahraničí.

Podle tureckého premiéra Ahmeta Davutoglua se dalších 70 000 Syřanů snaží uniknout před nálety na město Aleppo. Davutoglu obvinil jednotky syrského prezidenta Bašára Asada, že se snaží v Aleppu o totéž, co provádí v obleženém městě Madája, kde desítky lidí zemřely hladem.

V Turecku se již nachází více než 2,5 milionu syrských uprchlíků. Jordánsko a Libanon jsou dalšími hostitelskými zeměmi, které nesou největší část břemene syrského exodu.

Britský premiér David Cameron oznámil, že dárci slíbili pro letošní rok věnovat na pomoc Syřanům 6 miliard dolarů a dalších 5 do roku 2020. Agentury OSN žádají pro letošní rok 7,73 miliardy dolarů a vlády zemí v regionu dalších 1,2 miliardy na podporu národních plánů.

Jordánsko, Libanon a Turecko, kde bude utracena podstatná část věnované částky, se zavázaly zajistit všem dětem uprchlíků přístup ke vzdělání a otevřít trh práce pro uprchlíky.

Evropské země považují za klíčové, aby se podmínky uprchlíků v regionu zlepšily a snížila se tak pravděpodobnost jejich odchodu do Evropy. Podle britského premiéra dary doplní půjčky v objemu 40 miliard dolarů a zpřístupnění evropských trhů pro zboží z regionu. Podle jeho odhadu je tak možno vytvořit v regionu milion nových pracovních míst.

Vloni přijel do Evropy více než milion migrantů ze Sýrie, dalších blízkovýchodních zemí, Afriky a Asie. Vyvolal velkou politickou krizi v Evropské unii.

Německá kancléřka Angela Merkelová, která je pod silným tlakem kvůli masivnímu přílivu uprchlíků, prohlásila, že EU zváží obchodní preference pro země, které hostí uprchlíky ze Sýrie.

V pětiletém syrském konfliktu zemřelo nejméně 250 000 osob a válka podpořila šíření militantního islamismu na Blízkém východě a v Severní Africe.

Vyslanec OSN ve středu přerušil své pokusy o mírové rozhovory v Ženevě, poté co syrská armáda s podporou ruských náletů pokračovala v postupu severně od města Aleppo. Tím odřezává zásobování města z Turecka.

Zatímco Turecko obviňuje Rusko a Sýrii z vyvolání další vlny humanitární krize, Moskva tvrdí, že Ankara připravuje intervenci do syrského konfliktu. Turecko to označuje za pokus odvést pozornost od ruských "zločinů" v Sýrii.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6501

Diskuse

Obsah vydání | 8. 2. 2016