Česká levice v plném lesku

2. 2. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

„Česká levice“ i „česká pravice“ jsou, z hlediska tradičního fungování politiky na Západě, velmi zvláštní politické jevy. Např. ODS má de facto nejblíže k ruskému modelu fungování kapitalismu a její arcinepřítel je západní civilizace, postavená na občanské společnosti a právním státu.

Česká levice se zase ukazuje ve svém lesku v Brně, kde se postavila proti pilotnímu projektu, který má dát padesáti bezdomoveckým rodinám domov. Místní ČSSD projekt odmítá podpořit a místní KSČM je výslovně proti s odůvodněním, že to nemůže fungovat. Jistě si každý dokáže živě představit, jakou útěchu pro těch padesát rodin, pokud zůstanou na ulici, bude představovat pokrokový názor komunistů, kteří jsou v tomto zabedněnější než pravičáci z Utahu. A světlé zítřky dostanou ti bezdomovci nádavkem.

Projekt se naopak chystá podpořit brněnská TOP09 a podporuje ho také ministryně sociálních věcí za ČSSD. Co mají společného brněnští zastupitelé, kteří s projektem přišli, brněnská TOP09 a zmíněná paní ministryně? Zřejmě jsou to základní hodnoty západní civilizace, hodnoty solidarity a hledání průkopnických, efektivních řešení ve veřejném zájmu, a jsou to právě tyto hodnoty, které jak „české levici“, tak „české pravici“ scházejí.

I proto musí být zničen premiér Sobotka, protože nám tu „českou levici“, tu zemanovskou bodrou levici, která pohrdá Romy a bezdomovci a uprchlíky jako podlidmi, kazí. Lze předpokládat, že pokud jihomoravský hejtman Hašek prohraje krajské volby, stejně jako je prohrál jeho brněnský souputník Onderka, bude to prezident přičítat za vinu premiérovi Sobotkovi, neboť ten je samozřejmě vinen vším, i krachem SPOZ v minulých sněmovních volbách.

Nebýt Sobotky, Hašek by mohl být dávno premiérem a nemusel se pachtit někde na krajské úrovni a volat dobrovolné hasiče do zbraně na ochranu železné opony. Na druhou stranu se pokusil vysoce cenný kapitál politické popularity získat i navzdory Sobotkovi otevřeným a opakovaným lhaním na veřejnosti o schůzce u prezidenta v Lánech, na níž byl domluven puč proti Sobotkovi.

O pravdu nebo intelektuální poctivost nejde, to nejsou hodnoty „české levice“. Putinovská propaganda si taky může říkat, co chce, fakta nebo konsistence v tomto východním způsobu myšlení nehrají žádnou roli. Na Západě má smysl se pohoršovat nad odhalenými lžemi, politici odstupují a stahují se do ústraní, národy se rozhořčují, pro „českou levici“ a „českou pravici“ ale nic takového nedává smysl. A prezident je jejich svrchovaným svorníkem.

Projekt sociálního bydlení v Brně: podle Marksové průlom, ČSSD ho nepodpoří ZDE

0
Vytisknout
9523

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2016