Jednání o míru v Sýrii selhávají

3. 2. 2016

čas čtení 2 minuty


Doposud největší tlak na skončení syrské války v úterý vedl k čerstvému neúspěchu, když vládní delegace odmítla formální jednání a opozice zrušila schůzku s vyslancem OSN.


Hlavní režimní vyjednavač Bašár al-Džáfarí trvá na tom, že diskuse jsou dosud v "přípravné fázi", pouhý den poté, co speciální vyslanec OSN Staffan de Mistura oznámil oficiální zahájení rozhovorů. Syrský režim tvrdí, že není jasné, kdo se jednání účastní a jaká je agenda nepřímých jednání.

De Mistura, který je třetí osobou v pozici vyslance OSN pro Sýrii, v pondělí večer prohlásil, že první formální jednání s opozičním Nejvyšším jednacím výborem (podporovaným Saúdskou Arábií - red.) signalizují oficiální start šestiměsíčních rozhovorů.

Avšak syrský režim se okamžitě distancoval od tohoto výkladu a zástupci opozice sdělili novinářům, že se nezúčastní plánovaného jednání s de Misturou, dokud nebudou splněny jejich podmínky. Opozice požaduje, aby režim povolil přístup humanitárních konvojů do obklíčených měst, přestal bombardovat civilisty a propustil tisíce vězňů, z nichž někteří jsou v dětském věku.

Od počátku konfliktu v březnu 2011 zemřelo více než 260 000 lidí a více než polovina populace opustila své domovy. Na konfliktu se podílí Turecko, Írán, státy Perského zálivu, Západ a Rusko. Část země ovládli islamističtí extrémisté ze sousedního Iráku.

Světové mocnosti se v listopadu ve Vídni dohodly na plánu zahájit šestiměsíční jednání o situaci v Sýrii, včetně nové ústavy a svobodných voleb během 18 měsíců. Avšak neřešena je otázka budoucnosti prezidenta Asada, jehož jednotky zaznamenaly po ruské intervenci z podzimu loňského roku územní zisky. V úterý vládní média oznámila obsazení klíčových vesnic severně od Aleppa, nedaleko dvou vesnic, které povstalci oblehli.

Režim s podporou Moskvy a Teheránu odmítá účast některých opozičních uskupení, která označuje za "teroristická".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8421

Diskuse

Obsah vydání | 4. 2. 2016