EVROPA NEHNE PRSTEM

Nejméně 10 000 uprchlických dětí zmizelo v Evropě. Staly se obětí evropských kriminálních gangů obchodujících se sexuálním vykořisťováním dětí

30. 1. 2016

čas čtení 2 minuty

Dětský uprchlík na makedonsko-srbské hranici

Nejméně 10 000 uprchlických dětí bez doprovodu rodičů zmizelo, poté, co se dostaly do Evropy. Europol se obává, že upadly do rukou organizovaných evropských syndikátů, kteří obchodují s bílým masem a prodávají nezletilé děti k sexuálnímu vykořisťování.

Vysoký činitel Europolu sdělil britskému týdeníku Observer, že tisíce zranitelných dětí zmizely poté, co se registrovaly u státních úřadů. Brian Donald konstatoval, že jen v Itálii zmizelo 5000 dětí, 1000 dalších se pohřešuje ve Švédsku. Varoval, že sofistikovaná celoevropská "kriminální infrastruktura" se nyní zaměřuje na uprchlíky. "Hledáme více než 10 000 dětí. Ne všechny se nutně staly obětí kriminálního vykořisťování. Některé mohly být předány rodinným příslušníkům. Nevíme ale, kde jsou, co dělají a u koho jsou."

Osud dětských uprchlíků bez doprovodu rodičů je jedním z nejnaléhavějších a nejtragičtějších problémů nynější uprchlické krize. Podle organizace Save the Children přišlo do Evropy v roce 2015 asi 26 000 dětí bez doprovodu rodičů. Europol se domnívá, že 27 procent z milionu uprchlíků, kteří přišli do Evropy, jsou děti.

"Ať jsou registrované nebo ne, hovoříme o 270 000 dětech. Ne všechny tyto děti jsou bez doprovodu rodičů, ale máme důkazy, že velká část z nich zřejmě bez doprovodu rodičů je," řekl Donald a varoval, že odhad, že zmizelo 10 000 dětí, je zřejmě silně podhodnocen.

V Německu a v Maďarsku bylo zatčeno velké množství zločinců, kteří vykořisťovali uprchlíky. "Za posledních 18 měsíců vznikla kolem uprchlíků celá nová zločinecká infrastruktura. V Německu a v Maďarsku jsou nyní věznice, kde je drtivá většina vězňů pachateli trestných činů spojených s uprchlickou krizí," řekl Donald.

Chaotický a nelidský přístup Evropy vůči uprchlické krizi vedl minulý týden k požadavkům, aby bylo Řecko vyloučeno z schengenské zóny volného pohybu. Je to návrh, který jeden vysoký činitel OSN charakterizoval jako "další skandální propad" v přístupu Evropské unie.

Mimořádný zástupce OSN pro migraci Peter Sutherland píše v týdeníku Observer, že takové rozhodnutí "by proměnilo Řecko v ohradu pod širým nebem, kde by byly zadržovány tisíce žadatelů o azyl. Ten nápad je nelidský a je hrubým porušením základních evropských principů."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7423

Diskuse

Obsah vydání | 3. 2. 2016