Trumpa nyní podporuje 41 procent (chudších a méně vzdělaných) Republikánů. Získá prezidentskou kandidaturu?

15. 12. 2015

čas čtení 1 minuta

Donalda Trumpa nyná podporuje až 41 procent Republikánů V předvečer poslední republikánské předvolební televizní debaty v USA a pouhý týden poté, co Donald Trump vyzval k zákazu vstupu muslimů do Ameriky, ho podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, provedeného na Monmouth University, podporuje až 41 procent Republikánů. Jeho nejbližší soupeř, Ted Cruz, má podoporu jen 14 procent.

Avšak Trumpovy předvolební mítinky jsou stále častěji narušovány protestujícími aktivisty, které ze sálů v potyčkách vyvádějí bezpečnostní orgány, anebo sami Trumpovi stoupenci:

Avšak z průzkumů provedených Pew Research Center v září a deníkem Washington Post v červenci vyplývá, že Trumpovi stoupenci jsou většinou chudí a nevzdělaní. Soudě podle předchozích prezidentských voleb, je méně pravděpodobné, že se dostaví k republikánským volbám v rámci primárek, které mají rozhodnout, kdo bude republikánským kandidátem do prezidentských voleb.

Jiným problémem pro Trumpa je, že jeho soupeř, pravicový senátor Cruz, má nyní silnou volební podporu ve státě Iowa. V sobotu bylo zjištěno, že Cruze tam podporuje 31 procent voličů, což je o 10 procent více než kolik podporuje Trumpa. Zatímco ale Cruze podporuje v Iowě konvenční základna bělošských evangelikálů a stoupenců Tea Party, Trumpa podoruje nezvyklejší koalice sekularistických manuálních zaměstnanců a dalších občanů, kteří tradičně Republikánskou stranu nepodporují.

Podrobnosti v angličtině ZDE

USA
0
Vytisknout
4887

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2015