Marine Le Pen nezvítězila ve francouzských volbách v žádném regionu

13. 12. 2015

čas čtení 3 minuty


Z provizorních průzkumů provedených u východů z volebních místností vyplývá, že opoziční konzervativci bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho vyhráli v pěti ze třinácti regionů na území Francie a vládnoucí socialisté získali nejméně tři. Národní fronta nezískala celkovou kontrolu nad žádným regionem.

Účast byla v 19 hodin asi 60 procent voličů, což je o deset procent více než minulý týden.

Porážka Národní fronty byla důsledkem obrovské míry taktického hlasování, vzrůstu volební účasti a varování levice, že to, co označovala za "antisemitskou a rasistickou" stranu, přivede Francii na kolena. Znamenalo to, že FN nezískala celkovou kontrolu nad žádným regionem.

Avšak socialistický premiér Manuel Valls se záměrně vyhnul triumfalismu a netvrdil, že by systematický růst popularity ultrapravicové FN byl s konečnou platností zastaven.

"Dnes večer nepociťujeme žádnou úlevu, žádný triumfalismus, žádné vítězství," řekl. "Nebezpečí extremní pravice nebylo odstraněno - zdaleka ne - a nezapomenu výsledky prvního kola a dřívějších voleb." Zdůraznil, že je nyní povinností vlády "víc naslouchat francouzskému lidu" a jednat "silnějším, rychlejším způsobem", zejména co se týče nezaměstnanosti, která je ve Francii rekordně vysoká.

Přiznal, že taktické hlasování nestačí k porážce pravice: "Musíme lidem vrátit touhu hlasovat pro někoho, ne jen aby hlasovali proti někomu."

Protievropská, nacionalistická a protiuprchlická Národní fronta získala v těchto volbách stovky nových regionálních radních po celé Francii. Ztrojnásobila svou přítomnost v regionální správě a rozšířila svůj celostátní vliv. Posílila svou základnu mezi obyčejnými občany a připravila se tak na další celostátní vítězství.

Marine Le Penová zdůraznila, že její strana se stala obětí "pomluv" od establishmentových stran a dala najevo, že ona i její voliči se stali obětí elitářského systému, který je pronásleduje. Vyjádřil přesvědčení, že se voliči pomstí tím, že pro Marine Le Penovou budou hlasovat ještě ve větších počtech v prezidentských volbách.

K tomu dodává Josef Brož: Žádná sláva. Nicméně výsledek regionálních voleb je jasný: Národní fronta (FN) propadla. Výsledky v obou klíčových regionech na severu a na jihu potvrdily tendenci. Ani Marine Le Penová v Pas-de-Calais-Picardie, ani její neteř Marion Maréchalová-Le Penová v Provence-Alpes-Cote d'Azur neuspěly.

Na čelo se naopak dostali kandidáti Republikánů (LR) Xavier Bertrand a Christian Estrozi. Oba překonali 50%. Jako první tuto informaci přinesla belgická média.

Na severu dosáhl Bertrand 57,7% proti Le Penové, jež dosáhla 42,3%. Tento večer není vítězstvîm politických stran, ani vítězstvím mne samého, vyhlásil Bertrand, je to vítězství lidu Severu.

Na jihu zvítězil Estrozi, starosta Nice, a to 55,8% proti Maréchalové-Le Penové se ziskem 44,2%.

Předseda Republikánů Nicolas Sarkozy v prvnîm vyjádření oznámil, že Francouzi od nás očekávají silné odpovědi na otázky, které v nich vyvolávají úzkost.

Levice, jež má šanci udržet tři regiony, je hlavnîm poraženým, premiér Manuel Valls si ale dal záležet, aby zdůraznil sîlu odporu pro FN. "Zdravím voliče, kteří vyslyšeli jasný apel a utvořili přehradu vůči extremní pravici."

0
Vytisknout
6362

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2015