Globální válka proti nevládním organizacím

12. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Začátkem devadesátých let nadace, které podporoval miliardář George Soros, poskytovaly granty učitelů, vědcům a dalším lidem, kteří po rozpadu Sovětského svazu přišli o existenci. Soros podporoval takové projekty jako psaní poctivých učebnic historie, zajistil přežití ruských tlustých literárních časopisů a připojil univerzity na internet. Nyní, jako čin naprosté nevděčnosti, Rusko za vlády prezidenta Vladimíra Putina zakázalo Sorosovy nadace jako "nežádoucí" organizace a v podstatě jim zabránilo rozdávat v Rusku peníze, píše Washington Post.

Uganda právě schválila zákony, které dávají úřadům totální pravomoci nad prací nevládních organizací, včetně vágního zákona zakazujícího "veškerou činnost, která poškozuje důstojnost lidu Ugandy". Čína připravuje zákon, který zakáže financování ze zahraničí a zavede množství dalších omezení. Egypt zrušil stovky nevládních organizací, mnohé z nich spojené s Muslimským bratrstvem. Burundi zlikvidovala celou řadu nevládních organizací a obviňuje je z "povstání" proti vládě.

Je to všechno součástí systematické války proti nevládním organizacím, kterou nyní vedou autoritářské režimy, a tato válka se zintenzivňuje. Práce nevládních organizací nebyla nikdy jednoduchá. Zachraňovaly životy a bránily lidská práva ve velmi nepřátelském prostředí. Poslední dobou však diktátoři a jejich státní mašinerie vytvářejí trvalé překážky jejich financování, jejich práci a jejich svobodě.

V letech 2004-2010 uvažovalo o restrikcích proti nevládním organizacím anebo je zavedlo celých 50 zemí světa. Po Arabském jaru r. 2011 začala nová vlna represe a pokračuje dodnes. Vlády schvalují zákony, které trvale likvidují nevládní organizace. Od roku 2012 bylo navrženo či schváleno 90 takových zákonů. Tyrani velcí i malí projevují stále větší učenlivost při zastrašování a likvidaci nevládních organizací. Používají k jejich pomluvám státních médií - pomluva "cizí agenti" je populární - utlačují je tajnou policií a předpisy. >

Nevládní organizace plní mezeru, kterou za sebou zanechávají neschopné vlády. V důsledku jejich utlačování prohrávají miliardy liíd, kteří trpí víc.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7643

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2015