Isis je ideologická a byrokratická diktatura maoistického typu

8. 12. 2015

čas čtení 1 minuta


Deník Guardian získal čtyřiadvacetistránkovou interní příručku Islámského státu, z níž vyplývá, že tato teroristická organizace systematicky buduje v Iráku a v Sýrii vlastní státní struktury s ministerstvy a ekonomickým programem, který má zaručit soběstačnost. V dokumentu je definována strategie pro zahraničněpolitické vztahy Isis, pro rozsáhlou propagandistickou operaci a pro centralizovanou kontrolu nad ropou, plynem a dalšími důležitými odvětvími ekonomiky.

Struktura státu je podobná obdobným totalitním byrokratickým strukturám z minulosti, například z Maovy Číny a z komunistického Vietnamu. Součástí administrativní struktury Isis je také ideologická indoktrinace zaměřená na děti, které jsou vojensky školeny od útlého věku, a ochota poučit se z chyb předchozích hnutí. Dokument dokazuje velkou schopnost Isis předvídat a vytvářet efektivní strategii.

Organizace Isis spoléhá na to, aby se prezentovala jako jediný autentický představitel sunnitských muslimů. Zřejmě ji neporazí vojenské akce, ale strategie, která dokáže dát politickou moc sunnitům, aby se nemuseli identifikovat s Isis.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6279

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2015