Human Rights Watch:

Požadujeme trestní stíhání amerických činitelů, vinných ze zločinů CIA

4. 12. 2015

čas čtení 3 minuty

Je nyní dobře zdokumentováno, že po útocích z 11. září 2001 provozovala americká CIA globální, státem schválený program, v jehož rámci unášela desítky lidí z celého světa, držela je v tajných věznicích - někdy celá léta - anebo je "předala" do různých zemmí a mučila je a jinak s nimi špatně zacházela. Tento program skončil v roce 2009, avšak utajování těchto zločinů pokračuje, píše v úvodu rozsáhlé zprávy o zločinech CIA lidskoprávní organizace Human Rights Watch.

Mnoho osob bylo vězněno CIA v naprosté tmě v celách bez oken, nahých nebo s plenami, po dlouhé týdny nebo měsíce. CIA tyto lidi nutila, aby zaujímali bolestivé stresové pozice, v jejichž důsledku si nemohli lehnout nebo spát po mnoho dní, až mnozí z nich začali halucinovat anebo prosit, aby byli z milosti usmrceni. CIA používala "waterboarding", mučení vodou, a podobné další techniky, jimiž lidem způsobovala téměř úplné udušení nebo utopení, cpala nahé vězně do malých krabic a zabraňovala jim dlouhé měsíce, aby se vykoupali, použili záchoda, anebo si ostříhali nehty či vlasy. "Vypadali jsme jako příšery," řekl jeden vězeň o tom, jak vypadal ve vězení CIA.

Mnoho nových informací o věznění a vyslýchání lidí v rámci programu CIA bylo zveřejněno v cenzurované verzi 499 stránkového shrnutí zprávy amerického Senátního výboru o výzvědných službách z prosince 2014. V tomto shrnutí byly i informace, že CIA podrobila nejméně pět vězňů tzv. "konečníkovému krmení", kdy pumpovali vězňům do konečníku rozemletý obsah oběda. Senátní shrnutí také zjistilo, že v jednom případě mučení vodou přestal jeden vězeň úplně reagovat, jen mu z otevřených úst šly bubliny. CIA nutila některé vězně celé dny a noci stát bez spánku, když měli v nohou rozbité kosti, i když personál CIA věděl, že jim to způsobí dlouhodobé fyzické zranění. V jedné depeši CIA byl jeden vězeň popsán jakop "zjevně zlomený člověk" "na pokraji naprostého kolapsu".

Americká vláda toto zneužívání lidských práv adekvátně nevysvětlila. Podle mezinárodního práva má americká vláda povinnost stíhat mučení a poskytnout obětem odškodnění. Neučinila ani jedno, ani druhé. Nikdo opravdu odpovědný za tyto zločiny nebyl pohnán k odpovědnosti a americká vláda aktivně brání pokusům obětí získat u amerických soudů odškodnění.

Organizace Human Rights Watch dospěla na základě své nové podrobné zprávy k závěru, že existují zásadní důkazy, které musejí vést k otevření nového vyšetřování trestných činů spáchaných různými americkými činiteli a agenty v souvislosti s programem CIA. Jde o mučení, fyzické útoky, sexuální útoky, válečné zločiny a spiknutí páchat tyto zločiny.

Vyšetřováni v souvislosti s podezřením na spiknutí páchat mučení a další zločiny by měli být američtí činitelé, kteří vytvořili, schválili a realizovali tento program CIA: mj. všeobecný právník CIA John Rizzo, náměstek generálního prokurátora Jay Bybee, náměstek generálního prokurátora generál John Yoo, ředitel CIA George Tenet, poradce pro národní bezpečnost John Bellinger, generální prokurátor John Ashcroft, právní poradce Bílého domu Alberto Gonzales, poradkyně pro národní bezpečnost Condoleezza Rice, viceprezident Dick Cheney a prezident George W. Bush.

Zpráva HRW o zločinech CIA v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8654

Diskuse

Obsah vydání | 4. 12. 2015