Bodláky Václava Duška

Člověk doluje uhlí, uhlí doluje člověka

19. 10. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Filozofickou úvahu vyjádřil básník, nespravedlivě opomíjený, milenec života a severního regionu. Uhlí je černé zlato, jak se říkávalo vznosně při parádních setkáních; uniformy nažehleny, řády ošetřeny příslušnou pastou, boty vycíděny, dechovka hrála řízně do kroku i k poslechu a potentáti z tribun oznamovali lidu: rekordy překonány, na těžních věžích většinou zářily hvězdy rudé, úderníci vylámali z útrob země tuny potřebné suroviny. Hlubinné doly hrozily smrtí, výbuchy metanu vybíraly daň - muzika, věnce, vdovy, sirotci... lidé si zatopili a dýchali uhelné jedy! V krajině jizvy po povrchových lomech, mašinky fedrovaly vagonky k přistaveným tatrám k naložení... O jasných nocích přímý přenos z pekla na zemi! Uhlobaroni pozavíráni do vězeňských šered, zlodějnu nepěstujeme a nebudeme podporovat!

Krajina posedlá tmou, zahalena do exhalačních mlhovin - černá páchnoucí mlha lidem rvala zdraví o překot, pomáhala plnit plán úhynu bytostí, lidí je jak psů! Ve školách prázdniny, svačiny zdarma, školy v přírodě, lékařské péče - a pro rodiče pohřebné, finanční příspěvek do dalších krásných dnů v severním regionu. Chemičky plivaly do okolí jeduplyny, ptáci proletěli barevným dýmem a padli k zemi mrtví... lesy sežrané příznivými chemickými větry, žádné propagandistické Buenos Aires!

Máme naději, že stát, tedy pověření úředníci, partajní červíci, potitičtí hovniválové vymyslí, jak obejít zákazy a doporučení, abysme se dostali k zásobám zlata, lithia a... konečně od věci není ani požrat hory a kopce s ceněnými šutry k vzýstavbě čehokoli. Ožraný kopec Radobýl připomínkou lidské zhovadilosti - a není sám, račte vědět, že těžařské společnosti, včetně lesního nehospodářství, nám připraví nejednu chvilku ekonomické poezie.

Hrabeme pod sebe, v naději zisku, neočekáváme, že dostaneme po pysku. Budoucnost v nedohlednu, budujeme novou rozhlednu... Orná půda mizí v nekonečnu, průmyslové zóny šperky úspěchu kšeftařů! Strašák vypočítavých - nebudeme-li těžit, přijdou nám lidi o práci. Ó, vy hanbáři, to jste nedošli k pracovním místům v jiných oborech! Pasujete se do role zachránců a máte rozhled žáby z velkého kamene do velké...

K čemu ministerstvíčko životního prostředí v rozpuku? Stačila by referenda měst a obcí, aby se zabránilo drancování, kupčení, zlodějnám RG, novodobých rabovacích gard, posvěcených státními posluhy.

Prolomení limitů - prosím, ale pak musí vládní holobradi bydlet v severním pohádkovém regionu, aby o nic nepřišli.

0
Vytisknout
7797

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2015