Kdy začnou na obranu uprchlíků vystupovat čeští biskupové?

84 anglikánských biskupů veřejně vystoupilo proti premiéru Cameronovi a jeho nelidskému postoji v uprchlické krizi

17. 10. 2015

čas čtení 3 minuty

Na veřejnosti vypukla pozoruhodná hádka mezi Anglikánskou církví a konzervativním premiérem Davidem Cameronem. 84 biskupů Anglikánské církve obvinilo Davida Camerona, že záměrně ignoruje jejich nabídku poskytnout ubytování, pěstounskou péči a další podporu až 50 000 uprchlíků.

Ve své frustraci nad vzdornou nečinností Downing Street v této věci zveřejnili nyní biskupové v týdeníku Observer svůj soukromý dopis v této věci, který poslali premiéru Cameronovi začátkem září. V něm ho žádali, aby zvýšil počet uprchlíků, které má podle jeho rozhodnutí Británie přijmout, z 20 000 na 50 000 a aby zaangažoval Anglikánskou církev v celonárodním úsilí "mobilizovat národ tak, jako se to dělo v minulosti".

Biskupové ve svém dopise popisují reakci Evropy na příchozí vlnu uprchlíků jako "morální krizi" a nabízejí "kostely, kongregace i jednotlivce" po celé zemi, kteří by nabídli nemovitosti, jinak pronajímané, a jiné prázdné budovy pro lidi, kteří byli nuceni uprchnout z vlasti.

Biskupové také navrhli Cameronovi, že budou "podporovat pěstounskou péči" po celé Anglikánské církvi i v širší společnosti, aby získaly tisíce dětí bez doprovodu rodičů, z nichž se stali bezdomovci, přístřeší a potřebnou péči.

Avšak dnes, v komentáři, který k zveřejnění jejich dopisu napsal Paul Butler, biskup z Durhamu, konstatuje v prohlášení, že trpělivost biskupů je už u konce.

Biskup Butler charakterizuje reakci britské vlády na uprchlický problém jako "stále více nedostatečnou" a stěžuje si, že premiér po dobu pěti týdnů neodpověděl na jejich návrhy jinak než krátkým potvrzením příjmu jejich dopisu.

"Je deprimující, že jsme neobdrželi zásadnější odpověď navzdory tomu, že nás pan premiér ujistil, že ji dostaneme," píše Butler. "Existuje naléhavá a nevyhnutelná morální povinnost jednat a my jako biskupové nabízíme pomoc spolu s jinými po celé občanské společnosti"

Butler dodává: "Tento problém je opravdu naléhavý, protože je stále větší množství lidí vyháněno z domovů, jak jsou jejich příbytky doslova bombami srovnávány se zemí. A jak boje sílí a jak se obrovský rozsah lidského zoufalství stále rozšiřuje, reakce britské vlády se zdá být stále neadekvátnější. Britská vláda neřeší rozsah a vážnost tohoto problému."

Anglikánští biskupové byli také šokováni agresivním protiuprchlickým tónem projevu konzervativní ministryně vnitra Theresy Mayové. Ve svém dopise píší anglikánští biskupové o "snad největší uprchlické krizi, jaká byla kdy zaznamenána". Zdůrazňují, že "morální krize tohoto rozsahu vyžaduje, aby svou roli hrál každý a všichni." Dodávají, že jsou přesvědčeni, že Británie je ochotna vyvinout soustředěné celonárodní úsilí a podpořit systematičtější pomoc, organizovanou vládou.

"Jsme přesvědčeni, že tato země má takovou slavnou tradici poskytování útočiště a velkomyslnosti ducha, že jsme realisticky schopni integrovat alespoň 10 000 lidí ročně po nadcházející dva roky, kterýžto počet by mohl stoupnout na minimum 50 000 během pěti let."

Mluvčí z Downing Street odmítl vysvětlit, proč biskupové neobdrželi od premiéra řádnou odpověď.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7341

Diskuse

Obsah vydání | 21. 10. 2015