MMF neposkytne Řecku další peníze, pokud nebudou restrukturalizovány jeho dluhy

14. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

- Mezinárodní měnový fond varuje, že Řecko potřebuje odepsání dluhů, jinak nemůže poskytnout Řecku další peníze. MMF ostře kritizuje nynější "dohodu" o Řecku, že je to jen další etapa předstírání, že je to řešení.

- Peter Kažimír, slovenský ministr financí, se octl uprostřed kontroverze poté, co napsal na Twitteru, že podmínky pro Řecko byly tvrdé, protože to bylo důsledkem "Řeckého jara". Posléze to vymazal, ale pak změnil "Řecké jaro" na "Jaro Syrizy".

- Evropská komise bagatelizuje varování MMF, že Řecko potřebuje odepsání dluhů.

- Merkelová and Schäuble se stali v Německu terčem ostré kritiky za způsob, jímž se chovali během jednání s Řeckem. Někteří opoziční politikové je obvinili, že Atény vydírali.

- Marine Le Penová ostře kritizuje dohodu pro Řecko, bude prý mít "těžké dopady" pro francouzské daňové poplatníky a pro zadluženost Francie. Obvinila Evropskou unii z totalitního chování.

- Janus Varoufakis napsal o balíčku pro Řecko: "Nikdy dosud Evropská unie neučinila rozhodnutí, které ochromuje tak zásadně projekt evropské integrace. Evropští politikové zacházením s Alexisem Tsiprasem a řeckou vládou tímto způsobem uštědřili rozhodnou ránu evropskému projektu.

- Evropská unie chce použít EFSM, celounijní finanční zdroj pro překlenovací úvěr pro Řecko, navzdory protestům Británie a České republiky. Proti tomu protestuje i Dánsko a Švédsko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6551

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2015