Merkelová utěšovala plačící uprchlickou dívku, která má být deportována

16. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Řekla ale, že Německo nemůže pomoci všem



V televizním studiu při setkání s mladými lidmi byla Angela Merkelová konfrontována s důsledky své vlastní politiky. Během emocionálního setkání s mladou Palestinkou nevěděla po několik okamžiků, co říct a nebyla schopna řádně dívce vysvětlit, proč bude z Německa deportována.

Merkelová "hazardně proplýtvala dobrou pověst Německa" kritizuje Habermas

16. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Nejvýznamnější intelektuální osobnost evropské integrace Jürgen Habermas ostře kritizoval Angelu Merkelovou. Svým tvrdým postojem vůči Řecku hazardně zlikvidovala úsilí předchozích generací o zlepšení pověsti Německa

Filozof a sociolog Jürgen Habermas, jedna z nevýznamnějších osobností evropské integrace, ostře kritizoval Merkelovou, že prakticky vykonala "trest" na levicové vládě Alexise Tsiprase.

Své „nepřirozené“, v dějinách unikátní vymoženosti musíme kultivovat a vysvětlovat

16. 7. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Bohumil Kartous ve svém článku „Dnešní společnost by zavedla brutálně kastovní systém“ píše, že když neexistoval moderní stát, tak existovaly nějaké „kulturně přirozené způsoby vytváření sociální podpory“, a že bez nich by naše společnost po zrušení dnešního státu zavedla brutální kastovní systém.

Shromáždění za solidaritu s uprchlíky a proti šíření nenávisti

16. 7. 2015

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva

Shromáždění, které se bude konat 18. července ve 14:00 v dolní části Václavského náměstí před budovou New Yorker, má za cíl reagovat na šířící se xenofobii a nenávist a záměrné vyvolávání strachu mezi českými občany. Datum konání akce bylo vybráno také z důvodu v té době souběžně probíhajícího protestu proti imigraci a islámu (taktéž na Václavském náměstí, od 15:00).

MH17: Velitel ruských separatistů je žalován o odškodné 900 milionů dolarů

16. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Igor Girkin, velitel ruských separatistických jednotek byl oficiálně obžalován, že loni v červenci zorganizoval sestřelení malajského dopravního letadla na východní Ukrajině. V žalobě, podané v Chicagu, se tvrdí, že Girgin jednal s požehnáním Kremlu, když jeho jednotky střílely na boeing 777, který letěl z Amsterdamu do Kuala Lumpur.

Girkina žalují rodiny 18 cestujících, kteří zahynuli, včetně šesti Britů.

Řečtí poslanci schválili dohodu s věřiteli

16. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Řečtí poslanci schválili tvrdá ekonomická opatření vyžadovaná věřiteli jako podmínku pro zahájení jednání o poskytnutí 86 miliard eur v nových úvěrech. Zákon zahrnuje zvýšení daní a věku pro odchod do důchodu.

Významní poslanci Syrizy se postavili proti premiéru Tsiprasovi

Zoi Konstantopoulou i Yanis Varoufakis volili proti dohodě s troikou

16. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Zatímco v řeckém parlamentu probíhají vášnivé diskuse o dohodě s troikou, v ulicích Atén se střetli zásahové jednotky se skupinami levicových odpůrců navrhované dohody, která znamená řadu dalších škrtů v řeckém státním rozpočtu. Premiér Tsipras oznámil, že pokud nedostane plnou podporu vlastní strany, Syrizy, podá demisi. Možná to tak i dopadne, protože předsedkyně řeckého parlamentu Zoi Konstantopoulou, jeho kolegyně ze Syrizy, označila dohodu za pokus o převrat a velmi jednoznačně naznačila, že bude volit proti. Uvedla dále, že lidé v referendu vyjádřili jasné ne a že tedy politici nemají právo interpretovat "ne" jako "ano" či jako "ne s podmínkami". Před chvílí (okolo půlnoci) promluvil k parlamentu Tsipras a řekl, že "nechce dělat dohodu lepší než ve skutečnosti je, protože přináší řadu tvrdých opatření". Opět prohlásil, že s řadou opatření nesouhlasí, nevěří v jejich účinnost, že z nich řecká ekonomika nebude mít prospěch, ale že musel vybírat mezi dohodou, prodlením a pohrůžkou německého ministra financí Schaubleho tím, že Řecko bude vyloučeno z eurozóny. Lídr strany Nová demokracie Vangelis Meimarakis v následném proslovu krtizoval Tsiprase ze selhání a z nesplněných slibů, nicméně přislíbil mu v hlasování podporu.

Odvolaný ministr financí Yanis Varoufakis podle očekávání prohlásil, že bude volit proti dohodě.

Aktualizované informace k tématu ZDE

Co by se stalo, kdybychom si měli znovu ustavit společenskou smlouvu?

Dnešní společnost by zavedla brutálně kastovní systém

16. 7. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Představme si, že bychom v současné společnosti udělali drobný experiment: zrušili bychom stát, respektive sociální strukturu, kterou garantuje, financuje a vykonává a nechali bychom současnou společnost, aby vytvořila tuto strukturu nově, na zelené louce. Čím bychom se stali? 

Násilí v Aténách během jednání parlamentu

16. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Řečtí demonstranti, kteří nesouhlasí s dalšími škrty v rozpočtu dle dohody s troikou, zaútočili na policii několika zápalnými lahvemi během nejvážnějších nepokojů v Aténách za poslední dva roky. 

Objednávka v restauraci za 1 500 EUR

Party, prsa a šampaňské: Mladí bohatí cizinci na Mykonosu oslavují krizi

16. 7. 2015

čas čtení 5 minut

V klubu "Tropicana" na ostrově Mykonos existují ve velkém počtu dvě „věci“: polonazí lidé a alkohol. Že Řecko sténá v krizi, není ale na Mykonosu pociťováno. Boháči z celého světa neznají při oslavách žádnou míru - a řečtí číšníci šetří na lepší budoucnost, píše německý Focus. Pro Britské listy přeložil Milan Lelek.

Rozhovor Britských listů 13:

Blyštivý obraz kapitalismu se rozpadá, Češi nevědí co s tím

10. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

"Čeští biedermeieroví intelektuálové se snaží nevidět problémy"



Rozhovor Jana Čulíka s politologem Ondřejem Slačálkem z pražské FF UK o příčinách nynější krize a extremních reakcích české společnosti. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 10. července 2015.

Dohoda s Íránem znepokojuje arabské spojence USA

16. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Dohoda s Íránem na omezení jeho jaderného programu bude čelit možnému vetu v americkém kongresu. Zásadnější problém pro Obamovu administrativu ale představuje reakce arabských zemí na Blízkém východě, které se obávají výraznější role Íránu v místních konfliktech. Píše o tom deník Washington Post.

Bodláky Václava Duška

Bludné kameny

16. 7. 2015 / Václav Dušek

čas čtení 1 minuta

Řeka života plyne opuštěným rájem. Ještě včera – nebo předevčírem ­ sršel člověn nápady, přednášel polomyšlenky i smyšlenky, hájil neobhajitelné, lhal a podváděl, opájel se politickou mocí, cítil se povolán měnit životy za revolučního pochodu, a náhle zmizel v zapomnění.

29303

Fotografie z Pluta odhalily ledová pohoří

16. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Vesmírná sonda New Horizon poslal první snímky Pluta, trpasličí planety, k níž ze Země cestovala devět let. Snímky odhalily masivní ledová pohoří rozsáhlosti Alp či Skalistých hor. Vědci odhadují, že pohoří nejsou starší než 100 milionů let, což je vzhledem ke stáří sluneční soustavy, odhadovaného na 4, 56 miliard let, nedávná doba. Někeré ze snímků přinesl deník Guardian.

Jan Švejnar: Přítomnost mafiánských miliardářů v ekonomice zpomaluje hospodářský růst

15. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Jan Švejnar a Sutirtha Bagchi zkoumali hospodářský dopad vlivu přítomnosti miliardářů na ekonomiku. Zjistili, že přítomnost většího množství miliardářů v ekonomice zpomaluje hospodářský růst. Z jejich výzkumu vyplynulo, že státy jsou schopny dosahovat vyššího hospodářského růstu, když méně peněz ovládají superbohatí. Ekonomiky dokáží být efektivnější, když je víc peněz rozděleno mezi lidi, kteří nejsou na vrcholu příjmové pyramidy a pyramidy bohatství.

Analyzujeme MMF: Dohoda o Řecku je k ničemu, odchod Řecka z eurozóny pravděpodobností

15. 7. 2015

čas čtení 4 minuty

Řecký parlament schválí dohodu z Bruselu, Syriza pro ni bude hlasovat, informuje Paul Mason z Atén. ALE: Z varování Mezinárodního měnového fondu vyplývá, že nedělní dohoda z Bruselu je k ničemu. Řecko potřebuje masivní odepsání dluhů anebo opakované velké finanční injekce z kapes daňových poplatníků z celé Evropy. Řecko potřebuje odklad splácení dluhů na třicet let.

MMF neposkytne Řecku další peníze, pokud nebudou restrukturalizovány jeho dluhy

14. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

- Mezinárodní měnový fond varuje, že Řecko potřebuje odepsání dluhů, jinak nemůže poskytnout Řecku další peníze. MMF ostře kritizuje nynější "dohodu" o Řecku, že je to jen další etapa předstírání, že je to řešení.

- Peter Kažimír, slovenský ministr financí, se octl uprostřed kontroverze poté, co napsal na Twitteru, že podmínky pro Řecko byly tvrdé, protože to bylo důsledkem "Řeckého jara". Posléze to vymazal, ale pak změnil "Řecké jaro" na "Jaro Syrizy".

- Evropská komise bagatelizuje varování MMF, že Řecko potřebuje odepsání dluhů.

- Merkelová and Schäuble se stali v Německu terčem ostré kritiky za způsob, jímž se chovali během jednání s Řeckem. Někteří opoziční politikové je obvinili, že Atény vydírali.

- Marine Le Penová ostře kritizuje dohodu pro Řecko, bude prý mít "těžké dopady" pro francouzské daňové poplatníky a pro zadluženost Francie. Obvinila Evropskou unii z totalitního chování.

- Janus Varoufakis napsal o balíčku pro Řecko: "Nikdy dosud Evropská unie neučinila rozhodnutí, které ochromuje tak zásadně projekt evropské integrace. Evropští politikové zacházením s Alexisem Tsiprasem a řeckou vládou tímto způsobem uštědřili rozhodnou ránu evropskému projektu.

- Evropská unie chce použít EFSM, celounijní finanční zdroj pro překlenovací úvěr pro Řecko, navzdory protestům Británie a České republiky. Proti tomu protestuje i Dánsko a Švédsko.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pokud jde o postavení žen, Poláci jsou v Británii konzervativnější než muslimové

15. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Podle nejnovějšího průzkumu provedeného ve Velké Británii nadpoloviční většina mladých muslimů ve věku 16-24 let nesouhlasí s tvrzením, že "žena má povinnost sedět doma a muž pracovat". Výrazně méně odpůrců takového tvrzení je ale mezi Poláky. Podle staršího průzkumu provedeného společností Millward Brown SMG/KRC odmítá tvrzení, že žena má sedět doma, pouze třetina Poláků.

Ultrapravice v ČR projevuje stále extremnější postoje

15. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Nový článek Jana Čulíka v angličtině o nedávné pražské demonstraci se šibenicemi a jejích dopadech vyšel ve středu na anglickém akademickém serveru The Conversation ZDE.

Předchozí nedávné články Jana Čulíka v angličtině o vlně extremismu v České republice jsou v angličtině na serveru Open Democracy ZDE a na serveru The Conversation ZDE.

K pojmenování stavu dnešní české gultůry není třeba hlubokomyslných teorií

Malé nenávistné konvičky plné zbabělosti

11. 7. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 8 minut

Komentátoři veřejného dění, sociologové, politologové, filozofové i konspirátoři se předhánějí v tom, aby nasadili hrnec té správné velikosti na oslovskou hlavu protiuprchlického tažení. Každý do toho vloží svůj vlastní světonázor, lépe řečeno vzpomene těch autorů, od nichž se naučil jak hledět na svět vezdejší a jak mu brát míru. Pomyslná intelektuální příslušnost jim velí, aby našli pokud možno originální tezi podporující tu ideologii, kterou sami zastávají. Je-li někdo k smrti vyděšen tím, že konflikt na Ukrajině doprovází nacionalisticky aranžovaná propaganda, nalezne útěchu v defenzivním nacionalismu. Anarchista si mne ruce a pod tapetou společenského nevědomí vidí vzdouvat se bubliny alergické reakce na selhávající kapitalismus. Konspirátor, jenž - dekonstruován - není ničím než novodobým fatalistou, vidí spiknutí sil v pozadí a pojmenuje je podle toho, vůči které straně cítí svůj racionálně neuchopitelný odpor. Konsensualistického pitomce pochopitelně nenapadne nic jiného než obvinit multikulturalismus a evropský sociální stát ze selhání. Je snad málo intelektuální říct, že jde jen o vyvěrající pud animálního strachu a zbabělost?

Britská levice po likvidaci Řecka "musí nyní bojovat za odchod z EU"

15. 7. 2015

čas čtení 4 minuty

Poté, co Evropská unie zruinovala Řecko, musí britská levice převzít kauzu euroskeptismu, argumentuje Owen Jones.

Poté, co Evropská unie zlikvidovala suverenitu Řecka a vnutila jí ještě víc politické strategie, která nedosáhla ničeho než zruinování země, se britská levice rychle staví proti Evropské unii. "Všechno dobré na EU je na ústupu, všechno špatné bylo puštěno z řetězu," píše George Monbiot. "Celý život jsem byla pro EU," zdůrazňuje Caitlin Moran, "ale když vidím, jak Německo zachází s Řeckem, zvedá se mi z toho žaludek." Nick Cohen napsal, že EU je nyní zobrazována, "do určité míry pravdivě, jako krutá, fanatická a stupidní instituce". Vysocí činitelé v Labouristické straně a mezi skotskými nacionalisty nyní také přecházejí k euroskeptismu.

Odpor vůči arabským diktaturám nelze zaměňovat s nenávistí k muslimům

15. 7. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Na Facebooku jsem se dostal do křížku s několika náruživými obránci, či spíše obránkyněmi, poměrů v Saúdské Arábii. Bylo mi v podstatě vytčeno, že haním obyčejné muslimy s tím, že v České republice je to vlastně mnohem horší než v Saúdské Arábii. Jistě, i někteří ze zasloužilých aparátčíků v Severní Koreji se mají v tomto obřím zadrátovaném lágru dobře.

Faux pas – jen Václava Moravce?

15. 7. 2015 / Štěpán Steiger

čas čtení 4 minuty

V neděli 12. července si k odpovědím na své „Otázky“ pozval Václav Moravec dva politiky (přesně jednoho velmi známého politika a jednoho už-ne-zcela- politika) v podobě dvou bývalých ministrů financí. Třetí, jenž měl být zřejmě star pořadu – nikdo menší než Andrej Babiš – se omluvil. (Mimochodem, viditelně zklamaný moderátor podrobně popsal ministrovy výmluvy a elegantně jej tak znectil. AB tento postup nepochybně zapíše jako další krok antibabišovské kampaně.)

Proč chce Venezuela anektovat dvě třetiny sousedního státu

15. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Venezuelský prezident Nicolas Maduro čelí ohromujícímu množství problémů. Věci byly již tak dost špatné, než začaly klesat ceny ropy. Když ropa stojí méně než 50 dolarů za barel, Madurova vláda spotřebovala rezervy v cizí měně a upadla do dluhů, ale to nestačilo k tomu, aby udržela zásoby základního zboží. Roční inflace je nejvyšší na světě, na černém trhu se nejvyšší bankovka, stobolívarová, vyměňuje za sedmnáct dolarů.

Standard & Poor's: Portoriku bezprostředně hrozí bankrot

15. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Ratingová agentura S&P snížila rating Portorika na úroveň CC, neboli "bezprostřední hrozba bankrotu" - s tím, že americké teritorium hodlá platit věřitelům méně, než činí nominální hodnota dluhopisů.

Portorická vláda začala prosazovat, aby držitelé dluhu v objemu asi 73 miliard dolarů zahájili jednání o snížení dluhové zátěže. Podle agentury je nyní téměř jistý bankrot portorické vládní banky GDB, která má podle plánu vlády akumulovat dluh. Ale banka disponuje pouze 778 miliony dolarů likvidity a přitom musí napřesrok vyplatit dluhopisy za 900 milionů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

MMF varuje, že Řecko naléhavě potřebuje osvobodit od dluhů

15. 7. 2015

čas čtení 3 minuty

Prozrazená analýza MMF ohledně udržitelnosti poměrů v Řecku varuje, že v nadcházejících dvou letech se zadluženost Řecka zvýší na 200 procent HDP.

Mezinárodní měnový fond varoval, že Řecko bude potřebovat daleko velkomyslnější osvobození od dluhů, než co jeho věřitelé nyní nabízejí. Z analýzy MMF, kterou získala tisková kancelář Reuters, vyplývá, že státní dluh Řecka dosáhne do dvou let 200 procent HDP a hrozí riziko, že konkrétní situace bude ještě horší.

O řecké politické martyrologii

14. 7. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Řecká opozice již dlouho tvrdí, že exministr Janis Varufakis samoúčelně konfrontační taktikou při jednáních s věřiteli odradil zemi potenciální spojence v EU a tím ji přivedl do mezinárodní izolace. Výsledek víkendových jednání to potvrzuje. A Varufakis se šířením konspiračních teorií zbavuje odpovědnosti.

Brutální věřitelé Řecka zlikvidovali projekt eurozóny

14. 7. 2015

čas čtení 4 minuty

Eurozóna přišla o ambice politické a hospodářské unie a stala se čistě utilitárním projektem

Tím, že věřitelé donutili Alexise Tsiprase přijmout ponižující porážku, zničili eurozónu tak, jak jsme ji znali a zlikvidovali představu měnové unie jako kroku k demokratické politické unii, píše v deníku Financial Times známý komentátor Wolfgang Münchau. Svými akcemi se věřitelé vrátili k nacionalistickému boji o moc z devatenáctého a ze začátku dvacátého století. Degradovali eurozónu na jedovatý systém fixovaného finančního kurzu, se sdílenou společnou měnou, která je provozována čistě v zájmu Německa, a udržována vcelku prostřednictvím hrozby absolutní chudoby uvalené na každého, kdo se pokusí postavit se proti vládnoucímu pořádku. Nejlepší věc, kterou lze říci o tom, co se stalo o víkendu, je brutální otevřenost těch, kteří prosadili tuto změnu režimu.

Rada bezpečnosti OSN projedná rezoluci o sestřelení MH17

15. 7. 2015

čas čtení < 1 minuta

Malajsie oficiálně předložila RB OSN návrh rezoluce o zřízení mezinárodního tribunálu pro vyšetření odpovědnosti za pád letu MH17 Malajsijských aerolinií na Ukrajině.

Návrh rezoluce obdrželi členové delegací členských zemí minulý týden. Ruská strana návrh hodnotí jako "bezperspektivní" a myšlenku vzniku tribunálu označuje za pokus organizovat "grandiózní politickou šou".

Podrobnosti v ruštině: ZDE

Experti zhodnotí dohodu s Íránem, která má přes 80 stran

14. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Po opakovaném porušování řady vlastních termínů šest světových mocností a Írán dosáhly dohody o plánech na dlouhodobé omezení íránského jaderného programu a uvolnění mezinárodních ekonomických sankcí, napsal John Mecklin pro Bulletin of Atomic Scientists - periodikum, které před devíti lety varovalo před následky íránského programu v podobě závodů v jaderném zbrojení na Blízkém východě a v Severní Africe.

Česko v žádném případě nesmí vstoupit do eurozóny!

13. 7. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 14 minut

Na „řecké“ krizi najdeme jednu jedinou pozitivní věc – odhaluje, kdo je kdo. Nemilosrdně odkrývá, co se skrývá za evropskými kecy o solidaritě a spolupráci. Ukazuje všem, co je zač současná německá vláda. A to je velmi užitečné, i když bolestivé. Ale bez poznání pravdy se dál dostat nemůžeme.

Kde je nyní hlavní město Řecka?

14. 7. 2015

čas čtení 5 minut



Jon Snow: Máme tu dnes americko-italskou profesorku Marianu Mazzucato a Arthura Fischera, spoluředitele berlínské burzy. Paní profesorko, kde je dnes z finančního hlediska hlavní město Řecka: v Aténách, v Bruselu, nebo v Berlíně?

Rozpadne se Evropská unie?

14. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Během jednání o Řecku v noci z neděle na pondělí hovořili vedoucí politikové z EU neustále o "jednotě", píše Mary Dejevsky. Důraz na "jednotu" byl nesmírně výmluvný. Z výroků během nočního vyjednávání vyplynulo, že mezi politiky existovaly obrovské názorové rozdíly, daleko větší než dlouhodobý souboj mezi Berlínem a Aténami. Finsko se veřejně přidalo na stranu Německa, a totéž udělalo i Slovensko, normálně tichý stát v eurozóně.

Varoufakis: Na řeckou vládu byla přichystána léčka. Chtěl jsem se vzepřít, ale byl jsem přehlasován

14. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

V týdeníku New Statesman vyšel velice poučný rozhovor s Janisem Varoufakisem, bývalým řeckým ministrem financí, informuje Lukáš Stříteský. Pět měsíců vyjednávání by se dalo shrnout krátce: „Mocné osoby se mi dívaly do očí a povídaly mi: „Máš pravdu v tom. co říkáš, ale zmáčkneme tě stejně.“ Na euromítincích nikoho nezajímala ekonomie: „Předložíte argument, na kterém jste pečlivě pracovali, abyste se ujistili, že je logicky koherentní, a potom se setkáte pouze s prázdnými pohledy. Je to jako kdyby jste vůbec nemluvili... Dalo by se také zpívat švédskou národní hymnu a dostali byste stejnou odpověď.“

Vylhaná naděje. Proč BRICS nebude fungovat

13. 7. 2015

čas čtení 9 minut

O summitu skupiny BRICS v Rusku píšou všichni. Oficiální komentátoři zdůrazňují důležitost organizace pro Rusko a svět, ekonomové hovoří o problémech BRICS a umělosti této instituce, politologové posuzují BRICS v kontextu čínských ambicí, nového pacifického partnerství zakládaného USA, připojení Indie a Pákistánu k Šanghajské organizaci pro spolupráci - a také řecké krize. Nehledě na teorie a ideje, kterých už zaznělo nemálo, chci vyplnit pro publicistiku zjevný nedostatek faktologie a představit kvalitativní údaje o BRICS, jejichž znalost doufám pomůže čtenářům samostatně zhodnotit podloženost těch či oněch prognóz či teorií, napsal Andrej Movčan.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2015

2. 6. 2015

čas čtení 1 minuta

V květnu 2015 přispělo 146 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 35 258,16 Kč. Příjem z reklamy byl 23 115 Kč.

Zůstatek byl koncem května 2015 165 038,78 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
26332