Barack Obama lhal:

Usáma bin Ladin byl neozbrojený starý invalida, když ho američtí vojáci zastřelili

12. 5. 2015

čas čtení 2 minuty
Investigativní novinář Seymour Hersh upozornil, že Usáma bin Ladin zemřel úplně jinak, než jak praví oficiální verze americké vlády

Seymour Hersh, investigativní novinář a držitel Pullitzerovy ceny, tvrdí, že Barack Obama lhal ohledně okolností usmrcení Usámy bin Ladina. Učinil to ku svému osobnímu politickému prospěchu. Když Usámu v roce 2011 zastřelili američtí vojenští námořníci, byl to neozbrojený "invalida". K žádné přestřelce nedošlo.

Seymour Hersh píše v anglickém časopise London Review of Books, že není pravda, že se Usáma bin Ladin skrýval v budově v pákistánském Abbottabadu. Ve skutečnosti byl vězněm pákistánských výzvědných služeb, když byl usmrcen.

Článek je založen na informacích bývalého vysokého výzvědného činitele, který svědčil, že Pákistán Usámu bin Ladina tajně věznil celou řadu let a chtěl ho používat "jako páky proti Talibanu a aktivitám al Kajdy".

Těsně po Usámově usmrcení tvrdil Obama v médiích, že byl Usáma bin Ladin zabit v rámci tajné razie amerických jednotek do Pákistánu a že malý tým vojenských námořníků vedl dramatickou přestřelku s muži v budově, kde Usáma sídlel.

Ve skutečnosti podle Hershova zdroje informovali činitelé pákistánské výzvědné služby ochotně Američany o tom, kde Usáma je, aby si udrželi dobré styky s USA a dostali za to odměnu ve výši 25 milionů dolarů.

Pákistánští výzvědní důstojníci také ulehčili útok amerických vojáků tím, že vypnuli v budově, kde byl Usáma, elekřinu, a dokonce se dohodli s Bílým domem na složité lži, podle níž měl být Usáma usmrcen bezpilotním letadlem v horách na pákistánsko-afghánské hranici.

Bílý dům opakovaně tvrdil, že by byl bin Ladin zajat živý, kdyby se vzdal, avšak podle výzvědného důstojníka, kterého cituje Hersh, "byla to jasně a absolutně předem připravená vražda".

"Ve skutečnosti byl bin Ladin invalida, ale to nesmíme říkat," uvedl zmíněný výzvědný důstojník.

Tvrzení Bílého domu, že Usáma stále ještě dostával informace od al Kajdy a vydával jí rozkazy byly "lži, falešná tvrzení a zrada".

"Bílý dům musel vytvořit dojem, že je bin Ladin stále ještě operačně důležitý. Proč ho totiž jinak zabíjet?"/p>

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14695

Diskuse

Obsah vydání | 14. 5. 2015