Hodiny znázorňující pravděpodobnost globální katastrofy ukazují tři minuty před dvanáctou

23. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Za poslední tři roky vzrostla pravděpodobnost zániku světa a každý je ohrožován důsledky globální klimatické změny a jadernými zbraněmi. Tvrdí to vědci, kteří řídí symbolické hodiny záhuby (Doomsday Clock).

Včera posunuli minutovou ručičku o dvě minuty vpřed, takže hodiny ukazují tři minuty před dvanáctou. Odráží to fakt, že "pravděpodobnost globální katastrofy je velmi vysoká", nejvyšší od roku 1983.

Nekontrolovaná změna klimatu a závody v jaderném zbrojení v důsledku modernizace arsenálů ohrožují přežití lidstva, tvrdí Kennette Benedictová, výkonná ředitelka časopisu Bulletin of the Atomic Scientists v Chicagu, kolem nějž se soustřeďují vědci, kteří před 68 lety zmíněné hodiny založili. A politici tváří v tvář těmto rizikům selhávají.

Tým vědců ovládajících symbolické hodiny tvoří mimo jiné 17 nositelů Nobelovy ceny a jeho vyjádření jsou brána velmi vážně.

Tým poukázal na fakt, že emise skleníkových plynů od roku 1990 vzrostly o 50%, zatímco do infrastruktury obsluhující průmysl fosilních paliv každoročně směřují investice ve výši 660 miliard liber.

"Výsledná změna klimaty uškodí milionům lidí a ohrozí mnoho klíčových ekosystémů, na nichž je civilizace závislá. Hrozba visí nad celým lidstvem," říká člen výboru Richard Somerville.

Zpráva také vyjadřuje značné obavy ohledně jaderných zbraní. Optimismus z období po studené válce vyprchal kvůli dvěma trendům: "programům modernizace jaderných zbraní a zastavení odzbrojovacího procesu," vysvětluje členka výboru Sharon Squassoniová, která navíc upozorňuje také na šíření jaderných zbraní.

Hodiny vznikly v roce 1947 a tehdy ukazovaly 11:53. Poslední devatenáctá změna proběhla v roce 2012, kdy byla ručička posunuta o minutu vpřed.

11:57 ukazovaly hodiny naposledy v roce 1983, kdy americko-sovětské vztahy byly na nejnižším bodě. 11:58 na nich bylo v roce 1953, když USA rozhodly o vývoji vodíkové bomby. Naproti tomu nejoptimističtější situace nastala v roce 1991, kdy na ciferníku bylo 11:43. Tehdy skončila studená válka a obě bývalé supervelmoci redukovaly jaderné arsenály.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12996

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2015