Litva vydala manuál, jak přežít ruskou invazi

23. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Litva se během dvaceti let nezávislosti v zásadě vyhnula přírodním i technologickým pohromám. Avšak ministerstvo obrany nyní distribuuje nový manuál pro mimořádné situace. Má obyvatelstvo připravit pro případ ruské invaze.

Manuál má 98 stran a dostávají ho knihovny a vojenský personál. Cílem je poskytnout občanům návod, jak postupovat v případě invaze, okupace a ozbrojeného konfliktu. Úřady ve Vilniusu poukazují na události loňského roku na Ukrajině, kde došlo k anexi Krymu a probíhají boje v Donbasu. To podle nich dokazuje, že Rusko je pro sousedy nebezpečím, a ministerstvo obrany dostává množství dotazů od občanů ohledně národní obrany.

Publikace nabízí nápady a praktické rady v řadě oblastí, od přeměny sklepů v kryty až po to, jak reagovat na příchod nepřátelských vojáků do domu.

Zahrnuje také instrukce pro přiměřené formy občanské neposlušnosti v případě okupace - stávky, blokády, dezinformace a organizaci kyberútoků.

Ačkoliv publikace Rusko výslovně nezmiňuje, fakticky radí, jak postupovat v případě "hybridní války" zahrnující vojáky bez insignií a zjevné příslušnosti ke konkrétní vládě.

"Litevští občané, kteří zaznamenají neznámé a neidentifikované ozbrojené skupiny operující v jejich sousedství nebo kdekoliv by měli vyrozumět úřady," říká manuál a dodává, že armáda má nové síly rychlé reakce, jež mohou "na hrozbu odpovědět a neutralizovat ji".

Střelba za vaším oknem "není koncem světa", uvádí jedna pasáž. Další řádek apeluje, že pasivní odpor by měl přinejmenším zahrnovat "výkon práce horší než obvykle".

Navzdory členství v NATO a EU je Litva kvůli své geografické pozici stále ohrožena a Kreml nejnověji vyhrožuje stíháním přibližně 1 500 Litevců, kteří se na konci sovětské epochy vyhnuli vojenské službě.

Manuál připravuje občany také na možnou evakuaci, buď po zemi do Polska nebo na západní pobřeží a odsud lodí do Polska, Německa, Švédska či Finska. Radí, aby občané měli plnou nádrž svého auta, zabalili si potraviny a zásoby pro případ potřeby, s ohledem na starší členy rodiny, děti a domácí zvířata. Mezitím Litva začíná pomalu zvyšovat výdaje na obranu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9420

Diskuse

Obsah vydání | 26. 1. 2015