Muži jsou posedlí svým penisem

26. 1. 2015

čas čtení 4 minuty

Muži vyhledávají informace o svém penisu na internetu mnohem častěji než o všech jiných tělesných orgánech. Na pět vyhledávání o mozku připadá sto vyhledávání o penisu. Nejčastěji trpí obavou o jeho velikost. Ženy vyhledávají informace o vagíně zhruba stejně často, převážně ale v souvislosti se zdravím. Americký výzkumník Seth Stephens - Davidowitz vytěžil tzv. velká data (big data) vzešlá z vyhledávání na Googlu. Ukazuje se, že řada domněnek o sexu je irelevantních nebo zkreslených, jednoduše proto, že běžné výzkumy nejsou schopné zjistit pravdu. Davidowitz mimo jiné narazil na to, že vyhledávání o zneužívání v partnerském vztahu je ještě častější než o vyhledávání o problémech v sexu mezi partnery. Článek přinesl deník NY Times.

Otázky typu "partner se mnou nechce mít sex" jsou při vyhledávání několikanásobně častější než otázky týkající se toho, že partner nechce komunikovat. Častěji tento problém řeší ženy. Vyhledávání o partnerství bez sexu je druhým nejčastějším tématem vůbec, častější je jen vyhledávání o zneužívání v partnerském vztahu. V otázce problémů týkajících se manželství je nedostatek sexu několikanásobně častějším tématem než nešťastné manželství (3,5x) či manželství bez lásky (více než 8x).

Sexuálně aktivní populace v USA podle této analýzy výrazně zvyšuje údaje o své sexuální aktivitě. Davidowitz porovnal data z průzkumu veřejného mínění, dal je do souvislosti se statistikami o množství těhotenství a prodeji kondomů a následně s e statistikami o nedostatku sexu, které poskytuje vyhledávání na internetu. V průzkumech veřejného mínění uvádějí muži 63 sexuálních aktů za rok , ženy 55, což je Hrubá jeden sexuální akt týdně. Davidowitz došel k závěru, že průměrný Američan má za rok pouze 30 sexuálních aktů, v průměru 1x za 12 dní.

"Sex je fajn, proč ho máme tak málo?," ptá se Davidowitz. Z dat, které zkoumal, vyplývá, že lidé mají velmi často sex spojen s extrémními obavami, řada z nich je přitom zbytečná. Muži jsou posedlí svým penisem, převážně jeho velikostí. Na třetím místě je dokonce otázka "jak velký je můj penis", což, jak autor dodává, ilustruje éru digitálního věku. Bylo by asi jednodušší použít pravítko...

I ženy se - byť mnohem méně - zajímají o velikost mužského penisu na internetu. Ze 40 % se však jejich zájem týká stížností na fakt, že partnerův penis je příliš velký.

Zajímavé je i srovnání toho, jak často se o estetické zkrášlování vlastního těla zajímají ženy a muži. Stereotyp říká, že se jedná o čistě ženské téma, nicméně 42 % vyhledávání o fitness a kráse, 39 % o plastických operacích a 33 % o hubnutí se týká mužů.

Autor nicméně uznává, že interpretace velkých dat v souvislosti se sexem mohou být spekulativní. Cituje psychologa Dana Arielyho z Duke University, který se domnívá, že zatímco jiné zdroje témata spojená se sexem spíše podhodnocují, výsledky internetového vyhledávání jejich frekvenci nadhodnocují. Jednoduše proto, že sex je natolik intimní, že se lidé při řešení problémů s ním obracejí nejčastěji na tento zdroj. Davidowitz také upozorňuje, že celková velikost vzorku (vyhledávaných frází) není zase tak robustní a že lidé pravděpodobně ne sdělují na internetu každou myšlenku se sexem spojenou.

Obavy spojené se sexem jsou podle autora často bezpředmětné. Podle jeho analýzy velkých dat se ukazuje, že lidé jsou - alespoň v intimních otázkách - méně povrchní a více tolerantní vůči partnerům. Jsou totiž natolik posedlí obavami o vlastní tělo, že jim pravděpodobně na hodnocení ostatních nezbývá kapacita.

Kompletní text v angličtině včetně grafů z výzkumuZDE

Sex
0
Vytisknout
8803

Diskuse

Obsah vydání | 28. 1. 2015