Přibližuje se Velká Británie stále více totalitnímu komunistickému režimu?

14. 11. 2014

čas čtení 2 minuty

Osobám, podezřívaným z džihádismu, včetně teenagerů, kteří se vydají do Sýrie, bude zakázáno na dobu dvou let, aby se vrátily do Británie. Zpět budou smět přicestovat pouze pod podmínkou, že budou souhlasit s tím, aby byli postaveni před soud, umístěni do domácího vězení, byli pod trvalým dohledem policie či podstoupili deradikalizační kurs.

Je to plán, který po mnoha měsících interních rozhovorů schválila britská vláda. Plán odsouhlasili i vládní právníci. Je vypracován tak, aby minimalizoval právní kritiku, že britská vláda hodlá odebírat státní občanství svým vlastním občanům.

Britská policie má také získat právo dočasně konfiskovat na hranicích britským občanům pasy a zabraňovat tak potenciálním džihádistům, aby cestovali do zahraničí.

Britské bezpečnostní složky uvádějí, že do Sýrie odcestovalo z Británie až 500 britských občanů a 250 z nich se mezitím vrátilo. V Británii prý také stoupl počet podvratných spiknutí, organizovaných zradikalizovanými mladými Brity, kteří se navracejí ze Sýrie a z Iráku. Jde o mladé lidi ve věku 16-21 let.

Letecké společnosti budou muset s předstihem předávat bezpečnostním službám seznamy všech cestujících, aby jim umožnily zabránit potenciálním džihádistům v cestování do zahraničí.

Osobu, která se bude chtít vrátit do Británie, podrobí bezpečnostní pracovníci výslechu. V zahraničí bude dál mít potenciální džihádista právo používat britský pas, ale do Británie se bude smět vrátit pouze po splnění podmínek britské vlády. Británie je signatářem dvou konvencí o osobách bez státního občanství a bývalý konzervativní generální prokurátor Dominic Grieve varoval, že odebírání občanství i krátkodobě je nepřijatelné.

Problém džihadistů je samozřejmě vážný a vlády proti němu musejí nějak zasahovat, poznamenává Jan Čulík a pokračuje. Je však znepokojující, že britská vláda stále více používá praktiky komunistického režimu z doby před rokem 1989. Československý komunistický režim běžně zbavoval občanství disidenty a nutil je opustit území republiky.

0
Vytisknout
8783

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2014