Francie rozhodne o dodávce válečných lodí Rusku během listopadu

29. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Francouzský ministr obrany Jean-Yves Le Drian včera oznámil, že jeho země v listopadu rozhodne o tom, zda dodat Rusku dvě vrtulníkové výsadkové lodě třídy Mistral. Obchod se po vzniku krize na Ukrajině stal značně kontroverzním.

Francie dlouho odolávala tlaku USA a jejich spojenců na odvolání obchodu v hodnotě 1,2 miliardy eur, než se v září rozhodla zmrazit prodej a ustoupit tak od původního říjnového termínu dodávky.

Prezident Hollande tehdy prohlásil, že první z obou lodí Vladivostok dodá jen tehdy, pokud budou fungovat příměří a politická dohoda na Ukrajině.

Avšak dohoda o příměří z 5. září je mírně řečeno křehké, často dochází k minometnému ostřelování podél fronty.

Le Drian oznámil, že politické podmínky dodávky prezident nezmění a plavidla budou dodána jedině v případě jejich splnění.

Odmítl ovšem říci, zda za současného stavu podmínky jsou považovány za splněné. Oznámil pouze, že prezident rozhodne v listopadu.

Rusko varuje, že zrušení dodávky bude znamenat, že bude požadovat náhradu škody.

Někteří z francouzských spojenců v NATO se obávají, že pokud bude kontrakt realizován, Rusko získá přístup k pokročilé technologii a vojensky posílí.

Ve Francii je v sázce až 1 000 pracovních míst a celý zbrojařský průmysl, jenž se obává ztráty reputace, zaměstnává 40 000 osob.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6926

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2014