Odpočítávání

27. 6. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Dnešní podpis asociační dohody EU se třemi postsovětskými republikami, Ukrajinou, Gruzií a Moldávií (což se nerovná plnému členství v EU a jde o ekonomické a politické, nikoliv vojenské vazby) Kreml opět rozzuřil a začalo další kolo vyhrožování. Putinův poradce Glazjev označil ukrajinského prezidenta Porošenka za "nacistu" a Putin osobně avizoval rozdělení Ukrajiny. Mezitím dnes vyprší příměří, které minulý týden jednostranně vyhlásil Kyjev.

Během "příměří", jež separatisté nakonec údajně přijali, zahynulo od počátku týdne nejméně 15 ukrajinských vojáků, kteří se stali terčem nevyprovokovaných útoků. Čím se tento "mír" vlastně lišil od války, která bude následovat? Chápou ti, kdo volají po "kompromisu", že konflikt zastaví jedině úplné podřízení se Kyjeva diktátu z Kremlu? Úplná rezignace na samostatnou zahraniční politiku? Návrat ke stavu, kdy se Janukovyč jezdil do Moskvy učit...?

Konflikt na Ukrajině, který se přičiněním uražené Moskvy s největší pravděpodobností znovu rozhoří plnou silou, však už není jedinou masivní mezinárodní krizí, ani krizí největší.

Na obnovené válce v Iráku se už v nějaké formě podílí Saúdové, Írán, Sýrie, USA a nejnověji Rusko s Běloruskem, které iráckému premiérovi Malikímu, na něhož Washington vyvíjí nátlak kvůli sektářskému charakteru jeho vlády, prodaly bojová letadla. Jordánsko poslalo všemožné jednotky na hranice s Irákem a Egypt posílá kontingent do Saúdské Arábie, aby bránil Saúdy před džihádisty z ISIL, kterou sami podporují. USA v Sýrii jsou protivníkem nepřítele ISIL, ale v Iráku stojí tři stovky poradců na straně protivníka ISIL; jenže tyto poradce možná dříve podřízne radikalizovaná šíitská Mahdího armáda, než sunnité. USA by udělaly zdaleka nejlépe, kdyby Irák co nejdříve úplně evakuovaly a omezily se na materiální podporu režimu, to se však nestane. Uvidíme, kdo ponese politickou odpovědnost za následky.

Pokud máte pocit, že svět se musel zbláznit, buďte ujištěni, že politici na všech stranách považují své jednání za zcela racionální, principiální a konzistentní a nezdá se, že by si kterýkoliv z nich připouštěl odpovědnost za to, co sto let po osudové krizi slibuje další neskutečný průšvih.

A jeho odpočítávání už nejspíše začalo.

0
Vytisknout
11843

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2014