Tři izraelští mladíci, kteří cestovali stopem z ilegální osady, byli nalezeni mrtví

30. 6. 2014

čas čtení 1 minuta

Izraelská státní média potvrdila, že byly nalezeny mrtvoly tří mladíků, Eyala Yifraha, 19, Gilada Shaara, 16, an Naftaliho Fraenkela, 16, který měl dvojí izraelské a americké občanství. Mladíci cestovali téměř před čtrnácti dny stopem z náboženského semináře v ilegální izraelské osadě Kfar Etzion, umístěné protizákonně na západním břehu Jordánu mezi Betlémem a Hebronem.

Oblast prohledávala izraelská armáda. Neprodyšně uzaavřela Hebron, použila množství vojáků k prohledávání kopců a vesnic a na silnicích postavila betonové bariéry a kontrolní stanoviště.

Izrael obvinil palestinské hnutí Hamas, které má svou mocenskou základu v pásmu Gaza, že mladíky uneslo. Hamas se k obvinění nevyjádřil. Izrael zatkl více než 400 Palestinců od 12. června, kdy začali být mladíci pohřešováni.

Mrtvoly mladíků byly pohřbeny na poli nedaleko vesnice Halhul, severně od Hebronu. Izraelský premiér Benjamin Netenyahu uvedl v prohlášení, že "Hamas je odpovědný a Hamas za to zaplatí."

Americké ministerstvo zahraničí naléhalo, aby se Izrael i Palestina chovaly umírněně a dál spolupracovaly v bezpečnostní oblasti. "To, co se stalo těmto teenagerům, je tragédie," dodalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7097

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2014