Mezi EU a USA vznikají rozbroje ohledně sankcí proti Rusku

4. 3. 2014

čas čtení 4 minuty

< Tajný dokument britské vlády o Ukrajině, vyfotografovaný novináři v Downing Street

V pondělí večer se objevily první rozpory mezi USA a EU ohledně toho, jak potrestat Vladimira Putina za jeho okupaci Krymu. Evropské země odmítají naléhání Washingtonu, aby byly zavedeny tvrdé sankce.

Zatímco Spojené státy, podporovány Švédskem a některými zeměmi východní Evropy požadují přísné sankce proti Moskvě, ministři EU se rozdělili na jestřáby a holubice. Dávají přednost vyjednávání a monitorování situace na Ukrajině. Tvrdé sankce proti Rusku odmítají.

Na Krymu ruské jednotky pokračují v posilování své moci. Obklopují ukrajinské námořní jednotky a snaží se je zastrašovat, aby se vzdaly zbraní bez boje. Ve východní Ukrajině proruské davy okupovaly celou řadu vládních budov.

Barack Obama uvedl, že Bílý dům "zkoumá celou řadu kroků - ekonomických, diplomatických - které by Rusko izolovaly a záporně ovlivnily ruskou ekonomiku a postavení Ruska ve světě".

Americké ministerstvo zahraničí studuje celou složku nejrůznějších smluv s Moskvou o obchodu a o spolupráci a připravuje opatření proti vysokým vládním a vojenským činitelům kteří se podílejí na invazi na Krym. Avšak Washington si je dobře vědom, že Evropa tvrdé sankce proti Rusku nepodpoří.

Na mimořádném jednání ministrů zahraničí EU v Bruselu odmítli ministři zahraničí Německa, Francie, Itálie a Španělska obchodní sankce proti Rusku. Namísto toho se rozhodli pozastavit dlouhodobé rozhovory s Ruskem o liberalizaci vízové politiky, která by měla ulehčit Rusům cestování do Evropy. Washington také hrozí, že vyloučí Rusko ze skupiny G8, ale Německo to odmítá učinit.

Britské pokusy zajistit, aby Británie a londýnské finančnické středisko City of London dostaly výjimku z jakýchkoliv sankcí proti Rusku byly trapným způsobem odhaleny, když reportéři vyfotografovali v Downing Street v rukou jednoho pracovníka tajný vládní dokument k této věci. V dokumentu se praví, že "Británie by neměla nyní podporovat obchodní sankce, ani by neměla uzavřít londýnské finančnické centrum Rusům."

Stejně jako ostatní země EU a zejména Německo, které dostává téměř 40 procent svého zemního plynu z Ruska, Británie nechce zavést opatření, která by zpomalila dosud křehké hospodářské oživení.

Berlín namísto sankcí proti Rusku prosazuje vytvoření "kontaktní skupiny" pod vedením Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Ta by se měla vydat na Ukrajinu a zaznamenávat stížnosti z obou stran po ruské okupaci Krymu, která dosáhla svých cílů bez jediného výstřelu. Žádné rozhodnutí o této kontaktní skupině však dosud nebylo přijato.

Vysocí ruští činitelé zdůrazňují, že se chtějí vyhnout válce na Ukrajině, ale také požadují novou a "inkluzivnější" vládu v Kyjevě a státní politiku, která by zohlednila ruské zájmy.

Rubl poklesl vůči dolaru o 2 procenta a moskevská burza poklesla o 55 miliard dolarů. Hodnota Gazpromu poklesla o 12 miliard dolarů.

Jak se americký ministr zahraničí John Kerry vydal do Kyjeva, ruské ministerstvo zahraničí ho obvinilo, že je to studenoválečník, a požadovalo navrácení k moci prezidenta Viktora Janukovyče, které uprchl z Kyjeva dne 21. února. Moskva požaduje, aby byla dohoda z minulého pátku, podle které měl Janukovyč zůstat u moci po zbytek letošního roku, reaktivována.

Avšak při kyjevských vyjednáváních bylo Rusko jedinou stranou, kterou tuto dohodu nepodporovalo a odmítlo ji podepsat. Podepsali ji německý, polský a francouzský ministr zahraničí.

Vysocí američtí činitelé odmítli obvinění, že Washington nemá na ruského prezidenta žádný vliv, ale byli nuceni přiznat, že na Krymu byla úspěšně provedena invaze 6000 leteckých i pozemních vojsk.

Němečtí činitelé popřely zprávy z USA, že prý Angela Merkelová řekla Obamovi, že je Putin mimo realitu.

V západních hlavních městech vládne sice znepokojení, ale také ulehčení, že zatím nedošlo k skutečné válce.

"Hlavní nebezpečí je, že někdo ztratí nervy, ne z politických důvodů, ale protože je to tak napjaté," řekl německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
13782

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2014