Na inspektory OSN v Sýrii začali střílet neidentifikovaní ostřelovači

26. 8. 2013

čas čtení 1 minuta


Inspektoři OSN v Sýrii

Aktualizace pondělí 19.00: Inspektoři posléze dojeli na místo útoku, ale měli možnost tam setrvat pouze devadesát minut a nemohli navštívit šest míst, kde spadly "chemické rakety".

OSN, Velká Británie, Spojené státy, Německo, Francie a Turecko a další země ostře odsoudily údajný chemický útok "Assadova režimu" Ruský ministr zahraničí se vyjádřil, že byl útok zorganizován vzbouřenci, aby vyvolal západní vojenskou akci proti Sýrii.

...

Neidentifikovaní ostřelovači napadli střelbou konvoj expertů OSN, kteří mají vyšetřovat údajný útok chemickými zbraněmi v syrském hlavním městě Damašku, konstatovalo OSN.

Jeden automobil byl zasažen několika střelami a konvoj se musel vrátit. OSN přislíbila, že bude pokračovat v cestě na místo údajného chemického útoku, jakmile nahradí poškozený automobil.

Syrská státní média obvinila z útoku "teroristy", i když toto tvrzení nelze ověřit.

Spojené státy tvrdí, že nejsou žádné pochybnosti o tom, že syrské jednotky použily chemických zbraní při útoku, při němž zahynulo ve vzbouřeneckých oblastech více než 300 osob.

Syrský prezident Bashar al-Assad toto obvinění odmítl jako "urážku zdravého rozumu" a varoval USA před vojenskou intervencí.

"Jestliže někdo sní o tom, že promění Sýrii v loutku Západu, tak to se nestane," řekl ruskému listu Izvěstija.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6491

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2013