Zelení: Jasné Ne protiromským pochodům

24. 8. 2013

čas čtení 3 minuty
Tisková zpráva Strany Zelených

Strana zelených vyjadřuje výrazné znepokojení nad nárůstem protiromských nálad v Česku, které kulminují sérií pokusů o pogrom na náměstích a ulicích českých a moravských měst. Už dávno nejde jen o sporadické nenávistné pochody neonacistů a jejich radikálně pravicových přívrženců, ale organizované akce, které v sobotu 24. srpna zažijí obyvatelé měst Brna, Plzně, Českých Budějovic, Duchcova, Děčína, Jičína a Varnsdorfu. Přidávají se i běžní občané a extremisté jen zneužívají negativní nálady ve společnosti k dosažení svých ideologických cílů.

"Společnost se pod tíhou krize radikalizuje, přičemž stát a veškeré jeho instituce jen nečině přihlíží. Romové se stávají terčem nenávisti, která má příčiny nejen v politické situaci, ale je výsledkem několikaletého přehlížení a ignorace snah o romskou inkluzi na politické úrovni. Mimo jiné i proto v době vládního angažmá SZ prosadila úřad ministra pro lidská práva a menšiny a rozběhla agenturu pro sociální začleňování. Pokud by tyto instituce byly zachovány v jejich původní síle, takového sociálního konfliktu bychom nyní svědky nebyli," říká Josef Šmída, zástupce vedoucího sekce pro lidská práva.

"Strana zelených je politickou silou, která se všem formám diskriminace, tedy i rasismu, staví aktivně do cesty. Abychom dosáhli naplnění ideálů liberální a demokratické společnosti, je potřeba znovu posílit instituce, které řeší agendu sociálního začleňování včetně vzdělávacího systému, přístupu k sociálním službám a jejich zkvalitnění, ale i politiky posilující rovné příležitosti," říká Pavla Brady, 1. místopředsedkyně Strany zelených a 1. náměstkyně primátora Opavy zodpovídající za sociální oblast.

"Je jenom na nás, jak uspořádáme soužití většiny a menšin v naší společnosti. Je nezbytné otevřít novou kapitolu, protože současný stav je naprosto neudržitelný. Ignorování problémů, přetavených v pouličních akcích v otevřenou nenávist a xenofobní výpady celou situaci logicky jen zhoršují. Bohužel se zavedené politické strany odmítají tohoto tématu ujmout a zabránit tak prohloubení a dalšímu nárůstu nevraživosti. Strana zelených formulovala a prosazuje cestu, jak z této kritické situace vyjít a hledáme spojence pro její realizaci mezi politickými stranami i občanskými iniciativami," doplňuje Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

"Zelená cesta z ghetta" je souhrnem opatření, která Zelení již dříve navrhli jako účinný postup při řešení otázky soužití Čechů a menšin. Náš pohled je opřen o zkušenosti bezmála čtyř set komunálních zastupitelů, ale také starostů a místostarostů. Ne všichni musí řešit naléhavou otázku sociální exkluze, ale téměř všech se tento problém dotýká.

0
Vytisknout
8103

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2013