Vilém Prečan píše Vědecké radě ÚSTR

22. 8. 2013 / Vilém Prečan

čas čtení 1 minuta

Vědecké radě ÚSTR

Vážené kolegyně, vážení kolegové,
rád bych Vás ujistil, že má rozhořčená slova o tom, že s ústavem už nechci mít nic společného, byla jen projevem momentálního rozhořčení a zoufalství tváří v tvář útokům na mou čest, lidskou a profesní integritu, jimž jsem byl vystaven na diskusním večeru se zaměstnanci ÚSTR v pondělí 19. srpna. Vlna sympatií, jimiž jsem byl vzápětí zahrnut ze strany pracovníků ústavu a archivu i od Vás, mě však přesvědčila, že odejít do soukromí by znamenalo kapitulovat před těmi, kteří ústav považuji div ne za své vlastnictví, které hájí jako jediní vyvolení a povolaní.

Již první kolo evaluačních debat ukázalo, kolik je v ústavu nadaných lidí zapálených pro věc studia minulosti. Pro ně je třeba vytvořit nejvhodnější podmínky a prostředí, ve kterém by mohli klidně a systematicky pracovat, jakož i využít možností kooperace s domácími a zahraničními institucemi, aby úroveň výzkumné, vzdělávací a ediční činnosti ÚSTR odpovídala tomu nejlepšímu, co v daném oboru známe. Mnozí z nich se dokonce cítí zastrašeni menšinou, která opakovaně vyvolává v ústavu neklid a dezinformuje média i veřejnost.

V našem funkčním období, které jsme si sami vymezili volbou ředitele na jaře příštího roku, nás čeká ještě mnoho práce. Budu pečlivě sledovat výsledky evaluačních debat v příštím týdnu a na nejbližším zasedání 9. září budu s Vámi.

Srdečně Vás všechny zdravím

Váš Vilém Prečan

Scheinfeld 21. srpna 2013

0
Vytisknout
11155

Diskuse

Obsah vydání | 26. 8. 2013