Zemanův drzý husarský kousek rozděluje právníky a znepokojuje sociální demokraty

28. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Česká vláda odborníků pod premiérem Rusnokem by se mohla stát "plakátem propagandy" pro prezidentovu stranu. Důvěru parlamentu nemá Rusnok sice v kapse, má ovšem důvěru prezidenta Miloše Zemana, píše v listu Der Standard Gerald Schubert.

Česká vláda odborníků pod premiérem Rusnokem se stane "propagandistickým plakátem" prezidentovy strany. Ale důvěru parlamentu nemá ani zdaleka v kapse, píše v listu Der Standard Gerald Schubert.

Pozn. red. Článek byl opraven v pátek 28.6. v 16 hodin. Původní verze omylem překládala německý výraz "husarský kousek" jako "puč". Čtenářům se omlouváme.

Rusnok je od konce 90. let Zamanovým politickým souputníkem. V roce 2001 jej jmenoval ministrem financí své menšinové vlády. Poté byl jeho následovníkem Špidlou odvolán. Interně se hovořilo o mocenském boji uvnitř sociálnědemokratické strany. Rusnok byl zastáncem velké koalice s ODS a nebyl nakloněn trojčlenné sociálně liberální koalici. Navíc jako poslanec hlasoval v prezidentské volbě pro kandidáta ODS Václava Klause. O něco později vznikl ve straně boj o post předsedy. Jediným kandidátem proti Špidlovi byl Rusnok. Špidla zvítězil s překvapivou převahou. Zeman a Rusnok ve straně ztratili vliv a vystoupili z ní. O deset let později jsou oba zpátky u moci.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
9670

Diskuse

Obsah vydání | 1. 7. 2013