Putna plná bolševiků

29. 5. 2013 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Tomáš Halík by měl vědět, co a kdo byli bolševici. V jeho životopisu se neuvádí, kdy přesně vystudoval, ale lze to podle jeho věku odhadnout. Tedy někdy mezi lety 1966 až 1971? Bylo by dobré to do životopisu doplnit. Tak jako byla také na filozofické fakultě UK i v té době katedra marxismu- leninismu, mohl zde však dočasně působit v letech 1968 až 1971 profesor Václav Černý. Z "marxáku" se dělaly zápočty a možná i nějaká ta zkouška, myslím že jeden z předmětů se jmenoval dokonce Dějiny VKS(b) -- b jako bolševiků.

Nu, když už to Halík tenkrát na FF v marxáku "švencoval", klidně to v oněch letech mohlo jít, měl se, už kvůli všeobecnému vzdělání, poučit, třeba později, z pamětí svého profesora Černého z let 1945 až 1972 (Atlantis, 1990 a dávno předtím v samizdatu). Černý zde věnuje Marxovi, marxismu, marxismu-leninismu a dějinám bolševické strany pěkných pár stránek. O bolševizaci KSČ píše pak například Václav Kopecký: ČSR a KSČ. Námitka, že se to nedá číst, platí pro povrchní novináře a propagandisty, nikoli pro profesory, ti musí znát všechno, o čem píší, hlavně obsahy pojmů. Jenže: To by byli bývali, nebo to by dnes museli, pan profesor Halík, item budoucí pan profesor Putna, používat pojmy, například "bolševický", jako (katoličtí) intelektuálové, tedy jako intelektuálové, od pojmu intel-legere. Ne jako nadávky v předvolebním a povolebním klání ve službě propagandě jedné strany či jednoho "knížete".

Ostatně soudím, že čeští "katoličtí intelektuálové" mají v nadávání do bolševiků už letitou tradici. V jisté, historicky nedávné a smutné době, nadávali tímto jménem Masarykovi, Benešovi, Čapkovi, Voskovci i Werichovi. Nihil novi sub sole, professores...

0
Vytisknout
16354

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2013