"Čečnoslovensko" a kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí

20. 4. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Nemůže být výmluvnějším argumentem pro potřebu podpory kulturní diplomacie formou českých studií v zahraničí než nynější zmatek na sociálních sítích v USA, když si Američané v případě útočníků v Bostonu pletou Čečensko s Českem... Velvyslanectví ČR v USA muselo vydat prohlášení, že Česko není Čečensko... :) ZDE

Není to opravdu zoufalé, když je povědomí o České republice v zahraničí dnes tak malé, že musí velvyslanectví vydávat prohlášení, že Česká republika není v Asii a není to Čečna?

A nemělo by se proti tomu dlouhodoběji a strategičtěji něco dělat? Milí páni ministři a poslanci?

Jak to dopadne s takovouto mírou mezinárodního povědomí o České republice, až dojde k nějaké skutečné mezinárodní krizi a o osudu České republiky budou rozhodovat lidé se znalostmi tohoto druhu o ní?

K tomu: Jan Čulík, V rychle se destabilizující Evropě by měla Česká republika se středoevropskými spojenci zahájit projekt kulturní diplomacie ZDE

Jan Čulík, ČR nemá v občanstvu na Západě strategické spojence ZDE

Štefan Švec: Praha? Neznám ZDE

P.S. Dva čtenáři mi napsali, že Česko nemusí nic dělat, protože skutečnost, že si někteří Američané pletou Česko s Čečnou, znamená, že jsou tito Američané a americká média blbí. Obávám se, že je to argument, který je typicky v souladu s přežívající českou mytologií: My nemusíme nic dělat, protože MY JSME V PRÁVU A VŠICHNI OSTATNÍ JSOU IDIOTI. Týká se to interpretace dohry druhé světové války na československém území, podle české mytologie byli Češi přece jen nevinné oběti nacismu a sami nikdy nic nenapáchali. Základem tohoto problému je neschopnost stoupnout si do bot jiných lidí a vnímat jinakost jako legitimní úhel pohledu. Za neúspěch komunikace je VŽDYCKY vinen ten, kdo komunikuje. To je základem komunikační vědy. Pokud signál České republiky, že Česko není Čečensko, nedosáhne milionů amerických občanů, dělá Česká republika něco špatně a měla by se pokusit to napravit, než dojde k průšvihu. Argumentace: "Američané jsou blbí, nemusíme dělat nic" je politováníhodným strkáním hlavy do písku. Ten alibismus Čechům při příští krizi nepomůže. Jinak, pokud vás to zajímá, informace o tom, že si Američané spletli Čečensko s Českem, vyšla i v Rusku. Dal nám o tom vědět Šamil Chairov, docent ruského jazyka a kultury na univerzitě v Glasgow:

ПРАГА ПРОСИТ НЕ ПУТАТЬ ЧЕШСКУЮ РЕСПУБЛИКУ С ЧЕЧНЕЙ

20 апреля 2013 | 15:30

С таким заявлением выступил сегодня посол Чехии в США. Это заявление связано с тем, что многие американские пользователи соцсетей ошибочно причислили этнических чеченцев -- братьев Царнаевых, которых подозревают в совершении теракта в Бостоне, к чехам. "Что Америка сделала Чешской республике? Где вообще она находится?". Или даже так: "Когда мы вторгнемся в Чехословакию?" - писали пользователи Twitter, называя государство, прекратившее свое существование в 1993 году.

В заявлении на сайте посольства отмечается, что Чешская республика и Чечня -- это две разных сущности. Чехия -- это восточно-европейское государство, а Чечня -- часть Российской Федерации.

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
12879

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2013