Spojené státy varovaly Británii, aby nevystupovala z Evropské unie

10. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Uprostřed šířící se vlny euroskeptismu především mezi konzervativními poslanci v Dolní sněmovně vydala Obamova vláda otevřené varování britskému konzervativnímu premiéru Davidu Cameronovi před snahami britských politiků "znovu vyjednat" podmínky britského členství v EU či z EU úplně vystoupit.

Vysoký americký činitel v Londýně veřejně zpochybnil Cameronovy plány uspořádat referendum o tom, zda by Británie měla usilovat o "nové vyjednání podmínek členství v EU". Tyto plány také ostře kritizoval Brusel a Dublin.

"Vítáme světu otevřenou Evropskou unii s Británii jako jednou z členských zemí. Mám prospěch z toho, když je Evropská unie jednotná mluví jednotným hlasem a je zaměřena na naše společné zájmy po světě i v Evropě," řekl náměstek americké ministryně zahraničí Philip Gordon během své návštěvy Londýna. Chceme, aby v rámci Evropské unie byl slyšet silný britský hlas. To je v americkém zájmu."

Gordon sice zdůraznil, že je samozřejmě na Británii, jestli chce znovu vyjednat svou roli v Evropě, ale dodal: "Je férové říci, že každá hodina na vrcholných schůzkách EU, strávená diskusí o instituční struktuře Evropské unie je hodinou méně věnovanou tomu, aby se jednalo o tom, jak vyřešíme naše společné problémy nezaměstnanosti, hospodářského růstu a míru ve světě."

Washington je zjevně znepokojen sílící podporou britských občanů pro odchod Británie z EU. Gordonovy výroky naznačují, že vztahy Británie s USA by byly poškozeny, kdyby Británie opustila EU anebo se zapletla do složitého a rozsáhlého vyjednávání o nových podmínkách svého členství.

Snahy Británie o odstup od Evropské unie charakterizoval jako "katastrofu" také irský premiér Enda Kenny. Irsko v současnosti zastává půlroční předsednictví EU. Herman Van Rompuy, předseda Rady Evropy, také apeloval na Británii, aby zůstala "aktivním, plným a čelným" členem EU.

Podrobnosti v angličtiněZDE

0
Vytisknout
8326

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2013